Alexander Mollan og Brede A. Haglund har forfattet det norske kapitlet om pengespill i årets utgave av det anerkjente tidsskriftet «Panoramic». Kapitlet er publisert i Panoramic – Gaming 2025, utgitt av Law Business Research Ltd.
Panoramic er en global referanseguide basert på spørsmål og svar, som dekker regelverket i 150 jurisdiksjoner. Guiden benyttes av over 150 000 bedriftsjurister, advokater og ledere i både privat og offentlig sektor, og gir en oversikt over gjeldende lover og sentrale problemstillinger innenfor ulike rettsområder.
Brækhus er blant få norske advokatfirmaer med en spesialisert kompetansegruppe innen spill- og underholdningsrett. Våre advokater har bred erfaring med etablering av internasjonale tjenester, salgsprosesser, nasjonale og EU/EØS-rettslige spørsmål, finansielle krav, markedsføringsrett og øvrige juridiske og kommersielle forhold i Norge. Vi har også bistått klienter med søknader om etablering av spilltilbud i Norge, inkludert lotterier, poker og ferdighetsbaserte tilbud.
NIS2-direktivet: Dette må norske virksomheter vite
NIS2-direktivet, som ble vedtatt av EU i desember 2022, innebær en betydelig oppdatering av det opprinnelige NIS-direktivet fra 2016. Hovedformålet er å styrke cybersikkerheten i kritiske sektorer og bedre beskytte mot stadig mer avanserte trusler.
Selv om EU-landene var pålagt å implementere NIS2 innen oktober 2024, er direktivet per juni 2025 ennå ikke innført i norsk lov. Norske virksomheter bør likevel begynne forberedelsene nå for å møte de kommende kravene.
For en oversikt over implementeringen av NIS2 i andre europeiske land, klikk her.
Hva er NIS2, og hvem gjelder det for?
Når NIS2 implementeres i Norge, vil det innføre strengere krav til cybersikkerhet for virksomheter innen sektorer som energi, helse, transport, finansielle tjenester og digital infrastruktur. Direktivet vil gjelde for mellomstore og store virksomheter i disse sektorene, med strengere forpliktelser for aktører som klassifiseres som «vesentlige».
De viktigste pliktene under NIS2 er:
Risikostyring: Virksomheter må iverksette tekniske og organisatoriske tiltak for å håndtere cybersikkerhetsrisikoer på en effektiv måte.
Hendelsesrapportering: Betydelige cybersikkerhetshendelser må rapporteres til relevante myndigheter innen korte frister – trolig innen 24 timer.
Sikkerhet i verdikjeden: Virksomheter må sikre at leverandører og tjenestetilbydere oppfyller definerte krav til cybersikkerhet.
Styring og ansvar: Det må etableres tydelige ansvarsforhold for cybersikkerhet på ledelsesnivå, og styret og ledelsen vil kunne holdes ansvarlige for etterlevelse.
Regelmessige revisjoner: Virksomheter må gjennomføre periodiske risikovurderinger og revisjoner for å sikre kontinuerlig etterlevelse.
Hvordan kan virksomheter i Norge forberede seg på NIS2-direktivet?
Selv om NIS2 ennå ikke er implementert i Norge, kan virksomheter ta grep for å forberede seg på direktivets krav:
Hold deg oppdatert på lovgivningen: Følg med på utviklingen knyttet til implementeringen av NIS2 i Norge. Rådfør deg for å forstå hvordan direktivet vil påvirke din virksomhet.
Gjennomfør en cybersikkerhetsanalyse: Vurder nåværende sikkerhetstiltak opp mot de forventede kravene i NIS2. Identifiser eventuelle mangler og lag en plan for å utbedre dem før direktivet blir lov.
Utvikle en plan for hendelseshåndtering: Forbered deg på kravene til rapportering ved å etablere og teste en plan for håndtering av sikkerhetshendelser. Sørg for at teamet ditt er i stand til å oppdage, reagere på og rapportere hendelser effektivt.
Samarbeid med verdikjeden: Jobb tett med leverandører og samarbeidspartnere for å verfisere at deres praksis møter nødvendige sikkerhetsstandarder. Oppdater kontrakter med tydelige krav i tråd med NIS2.
Øk bevisstheten i organisasjonen: Gi opplæring til ansatte og ledelse om cybersikkerhet og de kommende kravene i NIS2. Å bygge en sikkerhetskultur internt vil gjøre overgangen til nye regler smidigere.
Hvorfor handle nå?
Selv om det fortsatt er usikkerhet rundt når NIS2 blir innført i norsk lovgivning, kan det være risikabelt å vente. Manglende etterlevelse når direktivet trer i kraft, kan medføre betydelige sanksjoner – inkludert bøter og skade på omdømmet. Tidlig forberedelse gir ikke bare etterlevelse, men styrker også virksomhetens motstandsdyktighet mot trusler og gir et konkurransefortrinn i en stadig mer digital økonomi.
Hvordan Brækhus kan bistå din virksomhet i overgangen til NIS2-direktivet
I Brækhus er vi spesialister på å veilede virksomheter gjennom komplekse regulatoriske landskap. Vårt team av eksperter følger utviklingen av NIS2 i Norge tett, og vi er klare til å bistå din virksomhet med nødvendige forberedelser.
Vi tilbyr skreddersydde råd og praktiske løsninger, blant annet:
Gjennomføring av modenhets- og etterlevelsesvurderinger
Utvikling av planer for hendelseshåndtering
Styrking av sikkerheten i leverandørkjeden
Opplæring og bevisstgjøringsprogrammer
Ta kontakt med oss i dag for å høre hvordan vi kan bistå din virksomhet i overgangen til NIS2-direktivet og samtidig styrke den digitale sikkerheten. Ved å handle nå, kan din organisasjon ligge i forkant av regelverksendringer og stå sterkere i møte med fremtidens trusselbilde.
Fra potetens historie til personvern og AI Kom til SKRAA for en time med inspirasjon, pils og hygge! På scenen står seks foredragsholdere, og i baren blir det servering til spesialpris.
Kveldens foredragsholdere: – Øivind Winge / Kan generativ AI bli kreativ? – Thomas Ramstad / Startup – scaleup – f#ckup – Salvador Baille / Ikke la den elektriske drømmen dø! – Thom Jambak / Teknologitragedien i skolen – Trond Gram / Potetens historie i Norge – Alexander Mollan / Personvern for dummies (og gründere og andre)
Dørene åpner: 16:00 – første foredragsholder starter 16:30
Alexander Mollan rangert som ‘Next Generation Partner’ av Legal500
Partner Alexander Mollan mottar individuell rangering i ‘Next Generation Partner’-kategorien. Alexander er rangert for sin dype ekspertise innen TMT (teknologi, media og telekommunikasjon).
Årlig vurderes og rangeres advokatfirmaer og deres advokater over hele verden av Legal 500. Denne rangeringen baseres på omfattende markedsundersøkelser, klienttilbakemeldinger og intervjuer med bransjeeksperter. Rangeringene reflekterer kompetanse og erfaring innen forskjellige juridiske felt og geografiske regioner. Også i år rangeres Brækhus som «Leading Firm».
Brækhus oppnår fine plasseringer:
Brækhus IP klatrer opp til en tier 2-rangering – en gledelig anerkjennelse av IP-teamets gode laginnsats!
Julius Berg Kaasin og Alexander Mollan opprettholder fjorårets individuelle rangeringer som “Next Generation Partner” i henholdsvisIP og TMT i 2025-utgaven.
Brækhus oppnår videre rangering i Tier 4 i fagområdene;
CSRD and CSDDD – What’s the difference and what do they mean for your business? Join us for a breakfast seminar where we take a practical approach to the CSRD and CSDDD and share insights on how to navigate compliance requirements and turnsustainability obligations into opportunities.
Thursday 3. April 2025 – 08.30-10.00
Venue: Brækhus, Roald Amundsens vei 6, Oslo
Key Topics:
✅ CSRD & CSDDD: What you need to know
✅ Basic principles of the OECD Guidelines
✅ Practical strategies for effective due diligence
✅ Contract and audit management
✅ Best practice examples for compliance with due diligence and disclosure legislation
Speakers:
☕ Breakfast will be served
Take advantage of this opportunity to gain valuable insights, ask questions, and network with industry professionals over breakfast.
Cost:
This is a free in-person event open to eligible professionals. Places are limited. To secure your place, please use this form
Brækhus med norsk kapittel om gambling i The International Comparative Legal Guides
Alexander Mollan og Brede A. Haglund har skrevet det norske kapittelet om gambling i det anerkjente tidsskriftet «The International Comparative Legal Guides». Artikkelen er publisert i The International Comparative Legal Guides – Gambling 2025 av Global Legal Group Ltd.
The International Comparative Legal Guideer en Q&A-basert verdensomspennende referanseguide som dekker 140 jurisdiksjoner. Guiden blir benyttet som en informasjonsressurs av bedriftsadvokater, privatpraktiserende advokater, samt ledere i selskaper eller i det offentlige, og gir en oversikt over gjeldende regelverk og vesentlige spørsmål innenfor et gitt rettsområde.
Artikkelen er publisert med tillatelse fra Global Legal Group Ltd. og kan leses her.
Brækhus er et av få norske advokatfirmaer med en dedikert faggruppe for spill- og underholdningsvirksomhet. Våre advokater har erfaring knyttet til etablering av norske og internasjonale servicetilbud, salgsprosesser, skatterettslige spørsmål, nasjonale og EU/EØS-rettslige problemstillinger, markedsrettslige aspekter og generelle rettslige og kommersielle forhold i Norge.
Energikonferanse med Fokus på Globalt Samarbeid og Bransjekompetanse
I samarbeid med Andersen arrangerte Brækhus en internasjonal konferanse om fornybar energi. Konferansen åpnet med en middag på Sjømagasinet 18. september, etterfulgt av et omfattende program hos Brækhus den 19. Deltagerne kom hovedsakelig fra europeiske land, men også fra USA.
Nils åpnet energikonferansen med å understreke betydningen av bransje- og fagkompetanse, og fremhevet at vi samlet har omfattende ekspertise innen fornybar energi og relaterte fagområder.
Deretter presenterte fire eksterne foredragsholdere sentrale temaer innen industrien: Matteo Di Castelnuovo, professor ved Bocconi University – Energiinfrastruktur og globale markedsutviklinger innen produksjon og distribusjon. Pierre Bartholin, Nuveen Infrastructure – Fokus på energiinfrastruktur. Pål Arne Davidsen, Rud Pedersen – Perspektiv fra norsk industri. Jonathan Storms, Andersen – Perspektiv fra amerikansk industri.
Med rundt 30 deltagere ble konferansen en arena for aktiv dialog og interaksjon rundt de presenterte temaene, der alle deltagere bidro med verdifulle innspill. Avslutningsvis ble det diskutert hvordan vi best kan ta vår samlede kompetanse til markedet. Blant temaene som fikk særlig oppmerksomhet var SPV-produkter, Transparency Act og EPC-kontrakter, der de to sistnevnte ble ledet av våre egne Alexander og Petter.
Konferansen bød på verdifull kunnskapsdeling på tvers av landegrenser, og vi ser et stort potensial for økt samarbeid innen leverandørindustrien til fornybarsektoren, både i Norge og internasjonalt, sammen med Andersen.
Stor takk til Nils, Christoph, Alexander, Petter, Karoline L. og våre eksterne gjester for et vel gjennomført arrangement!
Alexander Mollan eneste vinner av Lexology 2025 Client Choice Award for Sports & Entertainment
Alexander Mollan er vinner av Lexology 2025 Client Choice Award. Han ble stemt frem som favoritten i kategorien Sports & Entertainment. Alexander og de andre prisvinnerne vil bli hedret ved en prisutdelingsmiddag i London i mars 2025. Gratulerer, Alexander!
Om Alexander
Alexander har en tredelt praksis. Han bistår flere av verdens største spillselskaper, betalingsformidlere og markedsføringspartnere med rådgivning om norsk pengespillslovgivning. Alexander fokuserer også på teknologi og digitalisering, og rådgir alt fra oppstartsselskaper til børsnoterte selskaper om muligheter og problemstillinger knyttet til kommersielle IT-kontrakter, cybersikkerhet, personvern, lisensiering, skytjenester og tilbudsutarbeidelser og i forhandlinger i store IT-prosjekter. Innenfor området for regulatorisk arbeid og compliance rådgir Alexander klienter i saker om ESG/CSR, sikkerhet og forsvar.
Alexander er rangert som en «Next Generation Partner» innenfor feltet Teknologi, Media og Telekommunikasjon av det anerkjente rangeringsfirmaet The Legal 500. Han er også rangert av Lexology Index (tidl. Who’s Who Legal) som Norges ledende advokat innen kategorien Sports & Gaming.
Om Lexology
Lexology er en global juridisk forskningsplattform som gir tilgang til verdens mest omfattende kilde til juridiske oppdateringer, analyser og innsikt. Lexology publiserer over 450 artikler hver dag fra mer enn 900 ledende advokatfirmaer og tjenesteleverandører over hele verden på tvers av 50 arbeidsområder og på 25 språk.
Siden 2005 har Client Choice anerkjent de advokatfirmaene og partnerne rundt om i verden som skiller seg ut på grunn av den fremragende kundeservicen de tilbyr og kvaliteten på tjenesten de yter. Kriteriene for denne anerkjennelsen fokuserer på evnen til å tilføre reell verdi til klientenes virksomhet utover det andre aktører på markedet gjør. Vinnerne velges basert på nominasjoner og tilbakemeldinger fra bedriftsjurister, noe som sikrer at deres anerkjennelse kommer direkte fra klientene de betjener. Klienter blir bedt om å vurdere individuelle advokater basert på et bredt spekter av kundeservicekriterier, inkludert kvaliteten på juridisk rådgivning, kommersiell bevissthet, bransjekunnskap, strategisk tenkning, faktureringsgjennomsiktighet, skreddersydde vederlagstrukturer, valuta for pengene, respons, effektiv kommunikasjon, klarhet i dokumentasjon, deling av ekspertise, passende bemanning, prosjektledelse, teknologibruk, lojalitet og etikk. For å lese mer om prisen, besøk Lexologys nettsted.
Det er med stor glede vi kunngjør at Alexander Mollan blir equity partner i Brækhus fra 1. juli 2024. Med Alexander som equity partner styrkes firmaets satsning innen teknologi ytterligere.
– Vi er svært glade for at Alexander nå blir equity partner i Brækhus. Han er et strålende eksempel på en ansatt som levert høy kvalitet på alle nivå siden han startet som advokatfullmektig i 2015. Alexander er en viktig del av vårt teknologiteam, en solid advokat og en verdsatt kollega, sier Managing Partner i Brækhus, Atle H. Carlsen.
I Brækhus møter juridisk presisjon modig innovasjon. Vi har forpliktet oss til å sette en ny bransjestandard. Vi utfordrer det etablerte og sikrer en mer bærekraftig fremtid. Vi ser at dette skaper gevinster både for våre klienter, våre ansatte og samfunnet som helhet. Ny teknologi er en viktig del av selskapets strategiske satsning.
Vårt teknologiteam har dyp teknologisk kompetanse og er godt kjente med alle juridiske utfordringer som følger med introduksjon av ny teknologi. Vi omfavner den nyeste teknologien for å sikre våre kunder kostnadseffektive løsninger av høy kvalitet.
Alexander bistår alt fra oppstartsbedrifter til børsnoterte selskaper med teknologi- og compliance-relaterte problemstillinger og muligheter, inkludert kommersielle IT- og teknologikontrakter, cyber- og informasjonssikkerhet, personvern, gambling og ESG/CSR. Han bisto med utviklingen av Digitaliseringsdirektoratets standardavtale for skytjenester (SSA-Sky) og innehar har den prestisjetunge personvernsertifiseringen CIPP/E. Som en av kun fire norske advokater er Alexander rangert som «Next Generation Partner» innen området teknologi, media og telekommunikasjon av det anerkjente rangeringsbyrået Legal500.