Brækhus med norsk kapittel om gambling i The International Comparative Legal Guides 2023

Brækhus med norsk kapittel om gambling i The International Comparative Legal Guides 2023

Brede A. Haglund og Alexander Mollan har skrevet det norske kapittelet om gambling i det anerkjente tidsskriftet «The International Comparative Legal Guides». Artikkelen er publisert i The International Comparative Legal Guides – Gambling 2023 av Global Legal Group Ltd.

The International Comparative Legal Guide er en Q&A-basert verdensomspennende referanseguide som dekker 140 jurisdiksjoner. Guiden blir benyttet som en informasjonsressurs av bedriftsadvokater, privatpraktiserende advokater, samt ledere i selskaper eller i det offentlige, og gir en oversikt over gjeldende regelverk og vesentlige spørsmål innenfor et gitt rettsområde.

Artikkelen er publisert med tillatelse fra Global Legal Group Ltd. og kan lastes ned her:

Brækhus er et av få advokatfirmaer i Norge med en dedikert kompetansegruppe for spill- og underholdningsvirksomhet. Våre advokater har erfaring knyttet til etablering av internasjonale servicetilbud, salgsprosesser, nasjonale og EU/EØS-rettslige problemstillinger, finansielle krav, markedsrettslige aspekter og generelle rettslige og kommersielle forhold i Norge. Vi har også bistått i forbindelse med søknader om etablering av spilltilbud i Norge, herunder poker og kunnskapsautomater.

Cyberangrep på norske virksomheter – hvem bærer risikoen?

Cyberangrep på norske virksomheter – hvem bærer risikoen?

Cyberangrep har for alvor kommet på dagsorden for norske virksomheter. Men hvor beviste er norske bedrifter, organisasjoner og offentlige aktører på krav og ansvar til forebyggende sikkerhet og håndtering av cyberangrep? Og er det virksomheten selv eller deres IT-leverandør som har risikoen dersom angrepet lykkes?

Økt trusselbilde

Cyberangrep innebærer uautorisert tilgang til datasystemer eller nettverk med det formål å stjele, endre, eller ødelegge informasjon, samt få tilgang til, kontroll over eller stoppe tjenester.

Cyberangrep begås oftest av hackere som tilhører kriminelle miljøer. Noen hackere har også tilknytning til stater, mens andre er aktivister. Tilknytningen, formålene og fremgangsmåten til gruppene varierer. Det desentraliserte hackerkollektivet Anonymous foretar for eksempel cyberangrep for å påføre skade eller spre aktivistisk budskap, mens den russiske gruppen Wizard Spider driver med digital utpressing ved bruk av eller utleie av den egenutviklede ransomwaren Conti.

Omfanget av cyberangrep har vokst eksponentielt de siste par årene i takt med den teknologiske utviklingen samt økt polarisering og konfliktnivå globalt. Cyberkriminalitet påførte verdensøkonomien et estimert tap på seks billioner dollar i 2021. Tapet forventes å vokse med inn til 15 % årlig opp til 10.5 billioner dollar innen 2025.

Uklar ansvarsfordeling

Vår erfaring er at IT-kontrakter ofte mangler en tilfredsstillende fordeling av ansvaret for forebyggende sikkerhet og håndtering av cyberangrep. Hverken Statens Standardavtaler (SSA), Dataforeningen eller IKT-Norges standardavtaler regulerer ansvaret for å forhindre cyberangrep. Standardavtalene er også i all hovedsak tause om ansvar for kostnader ved opprydding av cyberangrep samt hvem som har ansvar for de tap som oppstår.

Partene i en IT-kontrakt får også begrenset drahjelp av lovgivningen. Eksempelvis stiller personvernforordningen krav til kunder og leverandørers implementering av tekniske og organisatoriske sikkerhetstiltak ved behandling av personopplysninger, men det er lagt opp til at disse tiltakene skal fastsettes på ad-hoc basis. Virksomheten har også rapporteringsplikter etter samme regelverk, men det er ikke alltid enkelt uten juridisk bistand å vurdere om et angrep skal rapporteres.

Både leverandører og kunder bør bli mer bevisste på fordeling av risiko og ansvar for cyberangrep. Dette bør reguleres i kontraktbilagene, f.eks. kundens kravbilag, bilaget med leverandørens løsningsforslag, en databehandleravtale og/eller et eget bilag om sikkerhet. Ved inngåelse av nye kontrakter må dette være en selvfølge, men også løpende kontrakter bør undersøkes nærmere og evt. forsøkes reforhandlet.

Årsaken til at et cyberangrep lykkes kan skyldes svakheter hos den rammede virksomheten, f.eks. teknisk gjeld eller at egne ansatte uforvarende har installert skadelig programvare ved phishing eller bruk av usikrede eksterne lagringsmedier. Det vellykkede angrepet kan også skyldes at IT-leverandøren ikke har gjort det som kan forventes for å forebygge eller avverge dette.

Dersom virksomheten blir rammet av et cyberangrep og fordeling av risiko på forhånd ikke er presist regulert, vil risikofordelingen bero på om årsaken til angrepet tilsier at det er virksomheten eller IT-leverandøren som må bære risikoen. Denne vurderingen vil ofte være kompleks og noen ganger vil konklusjonen være usikker.

Håndtering av cyberangrep

Dersom et angrep inntreffer, må dette håndteres omgående for å forhindre eller redusere konsekvenser og for å oppfylle lovpålagte krav. Under angrepet er det lite tid og mye som står på spill og da bør ikke partene bruke tiden til å diskutere fordeling av kostnader og tap.

Hvis det er tvil om hvem som har ansvaret bør partene raskt søke å avtale at dette skal avklares i ettertid og at alle kontraktsfestede frister knyttet til reklamasjon og krav om justering av vederlag og annet fryses inntil videre. Dersom virksomheten ikke får leverandøren med på en slik avtale bør virksomheten utstede en endringsordre. Det er som regel når angrepet er under kontroll at virksomheter og deres IT-leverandører kan evaluere angrepet gjennomføre et endelig økonomisk oppgjør derav.

Virksomheter som rammes av cyberangrep må heller ikke forsømme de lovpålagte plikter som gjelder for rapportering av slike angrep. Selv dersom slike rapporteringsplikter er delegert til IT-leverandøren bør virksomheten ta eierskap til rapporteringsprosessen, da den som oftest vil være pliktsubjektet etter loven og nærmest til å sikre hensiktsmessig rapportering.

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen.

Du kan også høre mer om dette tema i Brækhus-podkasten Lovlytt:

IKT-anskaffelser anno 2022: Hvordan lykkes med smidige IT-prosjekter?

Teknologi, innovasjon og digitalisering23. nov2022
IKT-anskaffelser og smidige IT-prosjekter

IKT-anskaffelser anno 2022: Hvordan lykkes med smidige IT-prosjekter?

Hvordan sikrer du vellykkede IT-prosjekter i 2022? Hva bør du passe på ved inngåelse av IT-kontrakter, og hva gjør du når prosjektet ikke går så smidig?

Dato: Onsdag 23. november

Tid: 16:30 – 20:00

Sted: Tivander, Høyres Hus, Stortingsgata 20 (inngang fra Roald Amundsens gate)

Brækhus Advokatfirma og Devoteam inviterer til fagkveld for deg som arbeider med IKT-anskaffelser og ønsker mer innsikt i gjennomføring av IT-prosjekter.

Du får høre ledere av smidige prosjekter fra Devoteam dele faglige og praktiske erfaringer, og advokater fra Brækhus Advokatfirma, som er eksperter innen IKT-anskaffelser, vil gi deg en innføring i viktige juridiske aspekter.

Det vil serveres lett mat og drikke, og settes av tid til mingling.

Vi ser frem til en hyggelig ettermiddag og kveld med erfaringsutveksling og gode diskusjoner.

Arrangementet har begrenset med plasser.

Agenda

16:30-16:50: Registrering, servering og mingling

Hvordan sikre godt samarbeid i en agil verden – hvem tar risikoen? v/ Merethe Wold, leder smidige prosjekter, Devoteam

Inngåelse av IT-kontrakter; do’s and dont’s, v/ Alexander Mollan, assosiert partner, Brækhus Advokatfirma

Pause, servering og mingling

Hvordan lykkes i smidige prosjekter? Det må to til for å danse tango, v/ Thor-Christian L’orange, Kundeleder Devoteam

Hva gjør du når det ikke lenger går så smidig? v/ Stein E. Hove, partner, Brækhus Advokatfirma

Servering, mingling og avslutning ca. kl. 20.

Foredragsholdere

Stein Hove, partner, Brækhus Advokatfirma

Alexander Mollan, assosiert partner, Brækhus Advokatfirma

Merethe Wold, leder smidige prosjekter, Devoteam

Thor-Christian L’orange, Kundeleder, Devoteam

Brækhus rangeres som ledende innen Sports & Gaming

Brækhus rangeres som ledende innen Sports & Gaming

I årets utgave av Who’s Who Legal rangeres Brede A. Haglund og Alexander Mollan igjen som ledende norske advokater innen fagfeltet Sports & Gaming.

Rangeringene baseres på markedsanalyse og tilbakemeldinger fra klienter og andre advokater på verdensbasis. I rangeringen omtales Brækhusadvokatene slik:

Brede A Haglund is a “trustworthy, efficient and knowledgeable” practitioner who is well known for giving “strong and clear legal advice” to clients.

Who’s WHo Legal 2022

Alexander Mollan is a “highly respected” lawyer who has an “excellent knowledge of the industry and application of the law”.

Who’s who legal 2022

I over 20 år har Who’s Who Legal identifisert og rangert verdens ledende advokater på områder innenfor det forretningsjuridiske feltet. Totalt har Who’s Who Legal rangert over 24 000 advokater og 2500 konsulenteksperter fra over 150 land. 

– Vi er stolte av å se at to av våre advokater rangeres som de beste i Norge innen dette fagfeltet. For oss utgjør dette en bekreftelse på at spesialisering og inngående bransjekunnskap er en forutsetning for å kunne levere tjenester av høy kvalitet til våre klienter. Vi gratulerer Brede og Alexander med denne velfortjente anerkjennelsen, sier Managing Partner Frank C. Aase.

Brækhus er et av få advokatfirmaer i Norge med en dedikert kompetansegruppe for gambling, spill og underholdning. Våre advokater bistår med etablering av internasjonale servicetilbud, salgsprosesser, nasjonale regulatoriske krav, EU/EØS-rettslige problemstillinger, finansielle krav, markedsrettslige aspekter og generelle rettslige og kommersielle forhold i Norge. Vi håndterer også søknader om etablering av spilltilbud i Norge, herunder poker og kunnskapsautomater.

Åpenhetsloven – hva bør virksomheter gjøre nå?

Åpenhetsloven – hva bør virksomheter gjøre nå?

Brækhus inviterer til frokostseminar 24. august kl. 08.00-09.30.

Lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold – i korthet åpenhetsloven – trådte i kraft den 1. juli 2022. Loven fremmer virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold og sikrer allmennhetens tilgang til slik informasjon.

Loven stiller krav til virksomheters arbeid med å ivareta nevnte i egen virksomhet, men også i leverandørkjeden og hos forretningspartnere.

På frokostseminaret vil du høre mer om:

  • Gjelder loven for din virksomhet?
  • Aktsomhetsvurderinger – hva, hvordan og når?
  • Hvordan håndtere leverandørkjeden?
  • Etiske retningslinjer – trenger vi det?
  • Redegjørelseskravet – hvordan kommunisere håndtering av faktiske og potensielle negative konsekvenser?
  • Informasjonsplikten – hvordan skal innsynsbegjæringer håndteres?
  • Q&A

Frokost med kaffe/te serveres.

Tid: onsdag 24. august kl. 08.00-09.30
Sted: Brækhus i Roald Amundsens gate 6

Dette frokostseminaret er avlyst.

Har du spørsmål kan du ta kontakt med oss på marked@braekhus.no

Brækhus med kapittel om gaming i Getting the Deal Through 2022

Brækhus med kapittel om gaming i Getting the Deal Through 2022

Brede A. Haglund og Alexander Mollan har skrevet det norske kapittelet om gameing i årets utgave av det anerkjente tidsskriftet «Getting the Deal Through». Artikkelen er publisert i Getting the Deal Through – Gaming 2022 av Law Business Research Ltd.

Getting the Deal Through er en Q&A-basert verdensomspennende referanseguide som dekker 150 jurisdiksjoner. Guiden blir benyttet som en informasjonsressurs av mer enn 150 000 bedriftsadvokater, privatpraktiserende advokater, samt ledere i selskaper eller i det offentlige, og gir en oversikt over gjeldende regelverk og vesentlige spørsmål innenfor et gitt rettsområde.

Brækhus er et av få advokatfirmaer i Norge med en dedikert kompetansegruppe for spill- og underholdningsvirksomhet. Våre advokater har erfaring knyttet til etablering av internasjonale servicetilbud, salgsprosesser, nasjonale og EU/EØS-rettslige problemstillinger, finansielle krav, markedsrettslige aspekter og generelle rettslige og kommersielle forhold i Norge. Vi har også bistått i forbindelse med søknader om etablering av spilltilbud i Norge, herunder poker og kunnskapsautomater.

Brækhus med kapittel om gambling i The Gambling Law Review 2022

Brækhus med kapittel om gambling i The Gambling Law Review 2022

Brede A. Haglund og Alexander Mollan har skrevet det norske kapittelet om gambling i det anerkjente tidsskriftet «The Gambling Law Review». Artikkelen er publisert i The Law Reviews av Law Business Research.

The Gambling Law Review er en Q&A-basert verdensomspennende referanseveileder som for jurister og andre som ønsker å forstå rammeverket for spillovgivning i nøkkeljurisdiksjoner. Veilederen brukes som en informasjonsressurs av bedriftsjurister, privatpraktiserende advokater og ledere i privat næringsliv og statlige institusjoner og gir en oversikt over gjeldende lovgivning og viktige problemstillinger innenfor en gitt jurisdiksjon.

Det norske kapittelet kan lastes ned ved å trykke på lenken under. Artikkelen er publisert med tillatelse fra Law Business Research Ltd.

Brækhus er et av få advokatfirmaer i Norge med en dedikert kompetansegruppe for spill- og underholdningsvirksomhet. Våre advokater har erfaring knyttet til etablering av internasjonale servicetilbud, salgsprosesser, nasjonale og EU/EØS-rettslige problemstillinger, finansielle krav, markedsrettslige aspekter og generelle rettslige og kommersielle forhold i Norge. Vi har også bistått i forbindelse med søknader om etablering av spilltilbud i Norge, herunder poker og kunnskapsautomater.

Er det ulovlig å bruke Google Analytics?

Er det ulovlig å bruke Google Analytics?

Det populære analyseverktøyet Google Analytics er gull verdt for mange bedrifter. Verktøyet kan gi verdifull innsikt i besøks- og bruksmønstre til personer som besøker nettsider; innsikt som blant annet kan brukes til å forberede en nettside, optimalisere trafikk og tilpasse markedsføring. Nå har datatilsyn i to europeiske land konkludert med at bruken av Google Analytics er ulovlig. I denne episoden av Lovlytt hører du senioradvokat Alexander Mollan fortelle om de nye avgjørelsene og hvordan bedrifter som bruker verktøyet Google Analytics bør forholde seg fremover. Programleder Ida Brabrand. Produsent Øystein Weibell/Kanonlyd.

Våre advokater anerkjennes igjen av Legal500

Våre advokater anerkjennes igjen av Legal500

Hvert år rangeres advokatfirmaer over hele verden av det internasjonalt anerkjente ratingselskapet Legal 500. Rangeringene baserer seg på tilbakemeldinger fra klienter og markedsundersøkelser. I årets rangering får Brækhus, og våre advokater, rangeringen Leading Firm.

15 av våre advokater, fordelt på fem fagområder, anerkjennes i årets rangering. I tillegg utpekes senioradvokat Alexander Mollan til ‘Rising Star’ for sin ekspertise innen TMT (Teknologi, media og telekommunikasjon).

Fagområdene vi anerkjennes innen er kjernevirksomhetsområder for Brækhus med sterke kompetansemiljøer. Vi er derfor svært stolte av å være representert i innen disse fagområdene i rangeringen.

Alexander Mollan ekspert advokat innen personvern, informasjonssikkerhet, GDPR, teknologi, digitalisering.
Alexander Mollan utpekes i år til ‘Rising Star’ av Legal 500 for sin ekspertise innen teknologi, media og telekommunikasjon.

Dette sier noen av våre klienter om oss:

Brækhus Advokatfirma is professional with dedicated advocates of the highest standards.

The Brækhus team is always one step ahead, ready to support their clients. Their advice is always provided in a context that makes it obvious they have deep insights into their clients’ needs.

Very strong at understanding our business as a client. Proactive and seeking closure.

Les mer om rangeringen på Legal500.com