Hva betyr regjeringens forslag til endringer i plan- og bygningsloven for deg som utbygger eller grunneier?

Hva betyr regjeringens forslag til endringer i plan- og bygningsloven for deg som utbygger eller grunneier?

Regjeringen har lagt frem forslag til endringer i plan- og bygningsloven gjennom Prop. 115 L (2024–2025). Endringene er ikke vedtatt ennå, men dersom de blir det, vil de få betydning for hvordan infrastruktur i nye utbyggingsområder kan finansieres, og hvordan kommunen kan bruke utbyggingsavtaler. I denne artikkelen forklarer vi hva som er forslått, hvordan det skiller seg fra dagens regler, og hva det kan bety i praksis.

Grunneierfinansiering av infrastruktur – hva er det?

Dagens praksis: I dag er det vanlig at kommunen og utbygger inngår en utbyggingsavtale der utbygger betaler for vei, vann, avløp og annen infrastruktur. Utbygger påtar seg da et større ansvar for etablering av infrastruktur enn det som følger av opparbeidelsesplikten etter plan- og bygningslovens kapittel 18. Utbyggingsavtaler blir ofte til gjennom forhandling, og kan gi ulike vilkår fra prosjekt til prosjekt.

Hva foreslås: Kommunen skal kunne bestemme at grunneiere i et område må betale et fast, likt bidrag per kvadratmeter bruksareal (BRA) til felles infrastruktur. Dette gjøres gjennom å opprette en såkalt hensynssone i kommuneplanens arealdel eller i en reguleringsplan.

En hensynssone er et juridisk virkemiddel i arealplanen der kommunen kan stille særlige krav til arealbruk eller utbygging. I dette tilfellet brukes hensynssonen til å gi grunnlag for å kreve økonomisk bidrag til infrastruktur. Vedtak om hensynssone skjer gjennom ordinær planprosess med høring og politisk behandling. Kostnaden beregnes av en uavhengig sakkyndig og skal være forutsigbar og rettferdig fordelt. Bidraget betales når byggetillatelse gis.

Hva betyr dette for deg?

  • Mer forutsigbare og likebehandlede infrastrukturkostnader. Unngår problemet med såkalte «gratispassasjerer»
  • Mindre behov for å forhandle individuelle avtaler
  • Kommunen kan sikre gjennomføring selv om ikke alle aktører er enige
  • Det er ikke mulig å søke dispensasjon fra kravet
  • Denne ordningen kommer i tillegg til dagens mulighet for å bruke utbyggingsavtaler, men gir kommunen et sterkere verktøy for å planlegge og gjennomføre felles infrastruktur i større områder.
  • For deg som tiltakshaver betyr dette at det er viktig å følge med på planprosesser i kommunen.
  • Dersom det foreslås en hensynssone i ditt område, kan det få direkte økonomiske konsekvenser for prosjektet ditt, selv om du allerede eier tomten.

Utbyggingsavtaler – tydeligere rammer og mindre press


Dagens praksis: Mange opplever at kommunen kan legge press på utbyggere om å inngå avtaler, særlig om tiltak som i utgangspunktet ligger utenfor det utbygger er pliktig til å bekoste. Dette skjer ofte i forbindelse med reguleringsplanprosesser, der kommunen knytter vilkår til politisk behandling eller godkjenning av planen. Eksempler på krav kan være rundkjøringer, idrettsanlegg, kollektivholdeplasser eller større grøntområder

Kommunen gjør det ofte klart at planen ikke vil bli fremmet for vedtak før avtalen er på plass. Dette skaper et asymmetrisk forhandlingsforhold der utbygger i praksis føler seg forpliktet til å akseptere kommunens krav for å få prosjektet gjennomført. Det er ikke alltid tydelig hva kommunen har adgang til å kreve, og prosessen kan derfor oppleves som lite forutsigbar og uoversiktlig.

Hva foreslås:

  • Kommunen kan ikke kreve at det inngås utbyggingsavtale
  • Kommunen må gi et «forutsigbarhetsvedtak» som viser hva den forventer før planen vedtas
  • En ny lovbestemmelse åpner for at departementet senere kan lage forskrifter om hva slike avtaler kan inneholde og hvordan de skal brukes.
  • Det er per april 2025 ikke fremmet noe forslag til forskrift, men lovendringen gir hjemmel for dette.
  • Flere kommuner har påpekt at forslagene begrenser deres handlefrihet, og at det ikke er tilstrekkelig vurdert hvordan ulik kapasitet og kompetanse mellom kommuner vil påvirke bruken av de nye reglene i praksis.

Hva betyr det for deg?

  • Det blir enklere å si nei til en avtale du ikke ønsker
  • Du får mer åpenhet om hva kommunen forventer tidlig i prosessen
  • Det blir vanskeligere for kommunen å stille uforholdsmessige krav
  • Disse endringene skal gjøre systemet mer gjennomsiktig, rettferdig og likt på tvers av kommuner.

Vår vurdering: Mer forutsigbarhet, men også mer krevende

Forslagene til ny plan- og bygningslov kan gjøre det enklere å vite hvilke kostnader som gjelder i et prosjekt, og redusere forhandlingsrommet kommunen tidligere har hatt. Samtidig stilles det høyere krav til at både kommunen og utbyggere setter seg inn i planene på et tidlig stadium.

Selv om modellen skal sikre likebehandling, kan fastsatt kostnad bli høy i områder med omfattende infrastrukturbehov. Dette kan særlig ramme små og mellomstore aktører, og det finnes ingen adgang til å søke reduksjon eller dispensasjon – selv om bidraget fremstår uforholdsmessig.

I praksis betyr dette at du som utbygger må involvere deg tidligere i planarbeidet og få oversikt over hvilke tekniske og økonomiske krav som kan følge med prosjektene. God dialog med kommunen og innsikt i planstatus blir enda viktigere.

For deg som utbygger eller grunneier betyr dette:

  • Det er viktig å følge med på om din eiendom inngår i en hensynssone
  • Du må sette deg inn i kostnadsmodellene og planforslaget i din kommune
  • Det kan bli lettere å planlegge økonomien i prosjektet
  • Samtidig reduseres fleksibiliteten i forhandlinger med kommunen

Trenger du råd?

Vi følger lovarbeidet tett og bistår utbyggere, grunneiere og profesjonelle aktører med:

  • Vurdering av hensynssoner og konsekvenser for eiendom
  • Gjennomgang og forhandling av utbyggingsavtaler
  • Juridisk vurdering av kostnadsmodeller og planvedtak

Forslaget er per april 2025 fremmet som Prop. 115 L, men er enda ikke vedtatt.

Ta kontakt med oss for en uforpliktende vurdering av hvordan lovendringene kan påvirke dine planer.

Påkravsgarantier («on demand»)

Påkravsgarantier («on demand»)

Avklarende dom fra lagmannsretten

Påkravsgarantiers «dekningsomfang» – avklarende dom

Borgarting lagmannsrett avsa 28. august 2024 en dom som omhandler tolkningen av en påkravsgaranti i en tvist mellom utenlandsk totalentreprenør og et irsk forsikringsselskap knyttet til et byggeprosjekt på Jessheim. Dommen ble anket til Høyesterett, som i februar 2025 nektet anken fremmet.

Brækhus Advokatfirma AS representerte totalentreprenøren i alle instanser. Saken gjaldt rekkevidden av en påkravsgaranti når garantisten hevder at påkravsgarantiens «dekningsomfang» var mindre enn det som står i garantidokumentets ordlyd. Garantisten erkjente at det var stilt en påkravsgaranti, men hevdet at garantiens formål kun var å stille sikkerhet for modulproduksjon på fabrikken i utlandet, og at påkravsgarantien derfor ikke kunne brukes til dekning av andre krav mot byggherre.

Spørsmålet om påkravsgarantiers «dekningsomfang» har ikke kommet på spissen for norske domstoler tidligere, og avgjørelsen virker dermed avklarende.

Lagmannsrettens vurdering:

Lagmannsretten kom, som tingretten, til at totalentreprenøren hadde krav på full utbetaling under garantien i tråd med påkravsgarantiens ordlyd. Retten understreket at en påkravsgaranti er et uavhengig finansielt instrument, hvor garantistens betalingsplikt utløses ved påkrav fra begunstigede, uten hensyn til motpartens innsigelser knyttet til det underliggende kontraktsforholdet. Heller ikke anførsler om at påkravsgarantien var begrenset til et bestemt «dekningsfelt» kunne føre frem. Internasjonale rettskilder ble tillagt vekt under henvisning til påkravsgarantiers stilling i internasjonal handel, og retten gikk langt i å slå fast at norsk rett her må anses i tråd med utenlandsk rett. Lagmannsretten kom dermed til at garantien omfattet alle byggherres forpliktelser overfor totalentreprenøren.

Dommens betydning:

Dommen bidrar til å avklare rettstilstanden rundt påkravsgarantier i Norge, særlig når det gjelder uenighet om garantiens dekningsomfang, og om dette er noe som kan tolkes på tvers av garantiteksten. Dommen etterlater lite rom for å tolke garantiens dekningsomfang snevrere enn ordlyden. Påkravsgarantier skal likevel tolkes, men dette vil først og fremst gjelde spørsmålet om det er stilt en påkravsgaranti, eller om det dreier seg om en alminnelig selvskyldnergaranti. Hvis det først konstateres at det er stilt en påkravsgaranti, blir det lite rom igjen for å tolke seg bort fra garantidokumentets ordlyd. Unntaket er hvis den såkalte misbrukslæren kommer til anvendelse, noe garantisten hevdet i den aktuelle sak, men som lagmannsretten også avviste.

Dommen styrker rettssikkerheten for aktører som handler i tillit til påkravsgarantier, ved at den skaper klarhet i hvordan garantidokumenter bør utformes og tolkes for å unngå tvister. Dommen illustrerer betydningen av nøyaktig utforming av påkravsgarantier, og dommen vil trolig bli en viktig referanse i fremtidige tvister om påkravsgarantier i norsk rett.

Lagmannsrettsdommen ble anket til Høyesterett, som nektet anken fremmet.

Dommen kan leses her: Borgarting lagmannsrett – Dom: LB-2024-6148 – Lovdata

Tier 2-rangering for immaterialrett i Legal500 – Berg Kaasin anerkjent individuelt

Tier 2-rangering for immaterialrett i Legal500 – Berg Kaasin anerkjent individuelt

I år oppnår avdelingen for immaterialrett en imponerende plassering, idet den er rangert i Tier 2 av Legal500.
Partner Julius Berg Kaasin mottar også individuell rangering i ‘Next Generation Partner’-kategorien. Kaasin oppnår anerkjennelse for sin spisskompetanse innen immaterialrett.

Årlig vurderes og rangeres advokatfirmaer og deres advokater over hele verden av Legal 500. Denne rangeringen baseres på omfattende markedsundersøkelser, klienttilbakemeldinger og intervjuer med bransjeeksperter. Rangeringene reflekterer kompetanse og erfaring innen forskjellige juridiske felt og geografiske regioner. Også i år rangeres Brækhus som «Leading Firm».

Brækhus oppnår fine plasseringer:

Brækhus IP klatrer opp til en tier 2-rangering – en gledelig anerkjennelse av IP-teamets gode laginnsats!

Julius Berg Kaasin og Alexander Mollan opprettholder fjorårets individuelle rangeringer som “Next Generation Partner” i henholdsvis IP og TMT i 2025-utgaven.

Brækhus oppnår videre rangering i Tier 4 i fagområdene;

I kategorien “Construction” rangeres Brækhus som et “Firm To Watch”.

Dette sier noen av våre klienter om oss:

Their ability to provide pragmatic, commercially-focused solutions across a broad range of sectors makes them one of our trusted partners.

Julius Berg Kaasin is an outstanding lawyer with deep knowledge and practical expertise in intellectual property law.

Alexander Mollan rangert som ‘Next Generation Partner’ av Legal500

Alexander Mollan rangert som ‘Next Generation Partner’ av Legal500

Partner Alexander Mollan mottar individuell rangering i ‘Next Generation Partner’-kategorien. Alexander er rangert for sin dype ekspertise innen TMT (teknologi, media og telekommunikasjon).

Årlig vurderes og rangeres advokatfirmaer og deres advokater over hele verden av Legal 500. Denne rangeringen baseres på omfattende markedsundersøkelser, klienttilbakemeldinger og intervjuer med bransjeeksperter. Rangeringene reflekterer kompetanse og erfaring innen forskjellige juridiske felt og geografiske regioner. Også i år rangeres Brækhus som «Leading Firm».

Brækhus oppnår fine plasseringer:

Brækhus IP klatrer opp til en tier 2-rangering – en gledelig anerkjennelse av IP-teamets gode laginnsats!

Julius Berg Kaasin og Alexander Mollan opprettholder fjorårets individuelle rangeringer som “Next Generation Partner” i henholdsvis IP og TMT i 2025-utgaven.

Brækhus oppnår videre rangering i Tier 4 i fagområdene;

I kategorien “Construction” rangeres Brækhus som et “Firm To Watch”.

    Dette sier noen av våre klienter om oss:

    ‘Strong connection to the problem space, and willingness to learn the details of the situation at hand. Good collaborators and people.’

    ‘Alexander Mollan is always quick to respond, happy to support and professional.’

    Advokatundersøkelsen 2024

    Advokatundersøkelsen 2024

    Brækhus har igjen oppnådd sterke plasseringer i Finansavisens årlige undersøkelse over landets beste advokater.

    For 27. år på rad presenterer Finansavisen Norges største advokatundersøkelse. Advokatundersøkelsen rangerer norske advokater i 26 kategorier. Totalt har 61 firmaer deltatt i undersøkelsen.

    Landets 100 største advokatfirmaer er invitert til å nominere hvem de mener er de best advokatene i en rekke fagkategorier. Ingen kan gi poeng til sine egne advokater.

    Flere av våre advokater rangeres på topplistene innenfor sine fagfelt, og dette viser at også våre konkurrenter anerkjenner våre advokater blant de ledende i landet og med kompetanse og erfaring som setter oss i stand til å tilby høykvalitets juridiske rådgivning til våre klienter. Vi ser på dette som et resultat av vår investering i ny teknologi, og personlig- og faglig utvikling for våre ansatte og partnere.

    Brækhus sine plasseringer i Finansavisens advokatundersøkelse 2024:

    • Christoph Morch – rangert som en av landets aller fremste internasjonale advokater (3. plass)
    • Ida Brabrand – rangert som landets fremste lovende talent innen medier, sport og underholdning (1. plass)
    • Julius Berg Kaasin – på listen over landets beste advokater innen handel og industri (7. plass)
    • Audun Kleppestø – anerkjent som et lovende talent innen restrukturering og konkurs (5. plass)

    Vi takker alle kolleger som stemte på oss og anerkjenner den innsatsen teamet vårt legger ned.

    Her kan du se advokatundersøkelsen i sin helhet.

    I forbindelse med årets kåring ble vår partner og advokat Ida Brabrand intervjuet av Kapital Jus om sin tverrfaglige bakgrunn og erfaring innen medierett, ytringsfrihet og arbeidsrett. Sammen med Anne-Marit Wang fra Advokatfirmaet Selmer diskuterte Ida hvordan en karriere som journalist har gitt dem begge en unik tilnærming til juridisk rådgivning.

    «De advokatene som er dyktigst til å stille spørsmål og mest kritiske til svarene de får, vil få størst utbytte av å bruke kunstig intelligens som et verktøy», sier advokat Brabrand i intervjuet.

    Hennes bakgrunn fra journalistikken gir henne en helhetlig forståelse av de juridiske utfordringene som både mediebransjen og enkeltpersoner står overfor, og hun har gjennom sitt arbeid opparbeidet seg en solid posisjon som landets lovende advokattalent innen media, sport og kultur.

    Brækhus blir medlem av FSi

    Brækhus blir medlem av FSi

    Styrker samarbeidet i en krevende tid

    Vi er stolte av å kunngjøre at Brækhus nå er medlem av FSi (Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening). Dette markerer et viktig skritt i vårt arbeid for å levere juridisk rådgivning av høyeste kvalitet til bransjen.

    Som medlem ser vi frem til et tett samarbeid med øvrige medlemsbedrifter og aktører i sektoren. I en tid preget av usikkerhet er det avgjørende med effektiv gjennomføring og solid prosjektledelse. Dette blir særlig viktig når omfattende kontrakter og leveranser skal forhandles de kommende årene.

    Vår rolle som fasilitator for kontraktsgjennomføring blir stadig mer sentral. Gjennom vårt medlemskap i FSi vil vi fortsette å styrke vår kompetanse og bidra til en smidigere og mer forutsigbar prosess for alle involverte parter.

    Vi ser frem til å bidra aktivt i fellesskapet og jobbe sammen med bransjen for å møte morgendagens utfordringer.

    For mer informasjon om vårt arbeid og medlemskapet i FSi, ta gjerne kontakt med oss.

    Totalforsvaret og næringslivet: Hva betyr det skjerpede trusselbildet for deg?

    Totalforsvaret og næringslivet: Hva betyr det skjerpede trusselbildet for deg?

    Trusselbildet i 2025 er alvorlig, og utenlandske aktører tar stadig større risiko.

    PST, NSM og Etterretningstjenesten peker i sine ferske trusselvurderinger på økt fare for sabotasje, innsiderisiko, digitale angrep og økonomisk etterretning. Norske virksomheter må styrke beredskapen nå. Hva om en ansatt i din virksomhet mottar en LinkedIn-henvendelse med et fristende tilbud om å utlevere informasjon? Eller at en underleverandørs svake IT-sikkerhet gir fremmede aktører tilgang til sensitiv informasjon? Kanskje en nyansatt stolt deler et bilde med sitt adgangskort på sosiale medier – og uvedkommende kopierer det for å skaffe seg tilgang?

    Økende cybertrusler

    Cyberoperasjoner mot norske virksomheter blir stadig mer avanserte. Statlige og kriminelle aktører bruker digitale operasjoner for å skaffe informasjon, påvirke beslutningstakere og forstyrre kritisk infrastruktur. Sektorer som energi, finans, helse og teknologi er særlig utsatt. Konsekvensene kan være store – økonomiske tap, svekket omdømme og tap av forretningshemmeligheter.

    Innsiderisiko og sabotasjetrusler – en skjult risiko

    Trusselvurderingene peker på økt risiko for sabotasje mot kritisk infrastruktur som kraftforsyning, transport og telekommunikasjon. Statlige aktører utnytter også økonomiske virkemidler og leverandørkjeder for å få tilgang til sensitiv informasjon. Innsidetrusselen er en særlig utfordring, der ansatte med tilgang til kritiske systemer kan bli utsatt for press, økonomiske insentiver eller ideologisk påvirkning til å lekke informasjon eller sabotere virksomheten.

    Økonomisk etterretning og utenlandsk påvirkning

    Fremmede stater benytter økonomisk etterretning for å skaffe seg innsikt i norske teknologiske og industrielle fremskritt. Dette skjer gjennom investeringer, samarbeid eller skjult eierskap i strategisk viktige virksomheter.

    H

    Hvordan vi kan bistå

    For å møte dagens trusselbilde bistår vi virksomheter med en strategisk gjennomgang av sikkerhetsrisikoer og nødvendige tiltak. Vår rådgivning omfatter:

    • Sikkerhets- og beredskapsstrategi: Vi hjelper virksomheter med å kartlegge risikoer, implementere forebyggende tiltak og utvikle robuste beredskapsplaner.
    • Håndtering av innsiderisiko og leverandørkjeder: Vi bistår med kontrakter og due diligence for å redusere sårbarheter. Vurdering av adgangen til å foreta kredittvurderinger, bakgrunnsundersøkelser og rusmiddeltesting. Vi bistår også med å etablere rutiner for innsyn i ansattes e-postkasse og PC.
    • Overholdelse av regulatoriske krav: Vi sørger for at din virksomhet følger sikkerhetsloven og øvrige regulatoriske krav som gjelder kritisk infrastruktur og nasjonal sikkerhet.
    • Juridisk støtte ved cyberoperasjoner og andre sikkerhetshendelser: Vi gir rådgivning ved hendelser som kan få regulatoriske eller rettslige konsekvenser, inkludert varsling til myndigheter ved brudd på personopplysningssikkerheten.

    Trusselbildet er stadig i endring, og norske virksomheter må være proaktive. Kontakt oss for en vurdering av hvordan vi kan styrke din virksomhets sikkerhet og beredskap.

    Brækhus med norsk kapittel om gambling i The International Comparative Legal Guides

    Norsk kapittel i The International Comparative Legal Guide

    Brækhus med norsk kapittel om gambling i The International Comparative Legal Guides

    Alexander Mollan og Brede A. Haglund har skrevet det norske kapittelet om gambling i det anerkjente tidsskriftet «The International Comparative Legal Guides». Artikkelen er publisert i The International Comparative Legal Guides – Gambling 2025 av Global Legal Group Ltd.

    The International Comparative Legal Guide er en Q&A-basert verdensomspennende referanseguide som dekker 140 jurisdiksjoner. Guiden blir benyttet som en informasjonsressurs av bedriftsadvokater, privatpraktiserende advokater, samt ledere i selskaper eller i det offentlige, og gir en oversikt over gjeldende regelverk og vesentlige spørsmål innenfor et gitt rettsområde.


    Artikkelen er publisert med tillatelse fra Global Legal Group Ltd. og kan leses her.


    Brækhus er et av få norske advokatfirmaer med en dedikert faggruppe for spill- og underholdningsvirksomhet. Våre advokater har erfaring knyttet til etablering av norske og internasjonale servicetilbud, salgsprosesser, skatterettslige spørsmål, nasjonale og EU/EØS-rettslige problemstillinger, markedsrettslige aspekter og generelle rettslige og kommersielle forhold i Norge.

    Foreslått endring i muligheten til frivillig retting av skattemelding

    Foreslått endring i muligheten til frivillig retting av skattemelding

    Har du holdt inntekt eller formue skjult for Skatteetaten? Vi anbefaler å ordne opp i dette nå!

    Finansdepartementet foreslår å oppheve ordningen med såkalt frivillig retting. En ordning hvor man kan frivillig melde fra om uriktige eller ufullstendige opplysninger om formue og inntekt, betaler skyldig skatt og renter, men slipper tilleggsskatt eller politianmeldelse. Dette er en ordning som har vært en del av skattesystemet i over 70 år i en eller annen form.

    Den foreslåtte lovendringen vil begrense egenendring til kun tre år, og unntak fra tilleggsskatt skal ikke lenger gjelde i saker hvor det kan påvises forsett eller grov uaktsomhet, altså hvor vilkåret om skjerpet tilleggsskatt er oppfylt. Tilleggsskatt varierer fra 20% til så mye som 60% av skatten på det uoppgitte beløpet, avhengig av hvor alvorlig unndragelsen anses.

    Hva er frivillig retting

    I dagens system kan skattepliktige selv rette tidligere mangelfulle skattemeldinger opptil tre år tilbake i tid gjennom egenretting. Treårsfristen løper fra innleveringsfristen for skattemeldingen for det aktuelle inntektsåret. Fristen for egenretting   for inntektsåret 2021 utløper den 30. april 2025.

    For forhold eldre enn tre år avgjør skattekontoret, basert på opplysningene fra den skattepliktige, om det er grunnlag for å endre fastsettelsen. Vurderingen gjøres ut fra gitte kriterier som den skattepliktiges forhold, tiden som er gått, spørsmålets betydning og sakens opplysning, jf. skatteforvaltningsloven § 12 -1 annet ledd.

    Ved frivillig retting kan skattefastsettelsen endres opptil ti år tilbake i tid, men Skattedirektoratet har uttalt at endring utover fem år bør forbeholdes mer alvorlige tilfeller.

    Frivillig retting omtales gjerne som skatteamnesti. Man må betale beregnet skatt på tidligere uoppgitt inntekt eller formue pluss påløpte renter, men unngår tilleggsskatt eller politianmeldelse.

    Hvem kan be om frivillig retting?

    Frivillig retting kan benyttes av både privatpersoner og selskaper, og omfatter alle skattearter, inkludert merverdiavgift. Ofte ser vi at inntekter og formue som oppgis ved frivillig retting gjelder utenlandsforhold, noe som tradisjonelt har vært vanskeligere for Skatteetaten å få kontroll over, og som også gjerne er underlagt kompliserte skatteregler.

    For eksempel er mange nordmenn som jobber i utlandet en periode uvitende om at de fortsatt kan ha full skatteplikt til Norge. Tilsvarende er mange personer som bosetter seg i Norge uoppmerksomme på at de har globalskatteplikt, som inkluderer formue og inntekter fra utlandet. Vi ser også at noen nordmenn med ferieboliger i utlandet leier disse ut uten å opplyse om det i sin norske skattemelding. Inntekt og formue tilknyttet kryptovaluta er et annet området hvor det antas å være vesentlig underrapportering i til skattemyndighetene.

    Økt internasjonalt samarbeid – større avdekkingsmuligheter

    Hovedårsaken til forslaget om å avvikle ordningen er at skattemyndighetenes nå har gode muligheter til selv å avdekke uoppgitt inntekt eller formue. Dette skyldes økt samarbeid gjennom informasjonsutveksling mellom Norge og andre land. Med innføringen av automatisk utveksling av finansielle kontoopplysninger ved Common Reporting Standard (CRS) i 2017 og FACTA avtalen med USA, mottar skattemyndighetene informasjon om nordmenns inntekter og formue i utenlandske banker og finansinstitusjoner. I tillegg arbeides det nå med forslag om opplysningsplikt for tilbydere av tjenester knyttet til kryptoeiendeler. Alt dette vil gjøre det det vanskeligere å skjule formue og inntekt utenfor Norge, bevisst eller ubevisst.

    Vår anbefaling

    Brækhus bistår ofte klienter med frivillige rettinger. Sakene kan være omfattende og tidkrevende da det kreves en grundig kartlegging av fakta flere år tilbake i tid.

    Med risikoen for at ordningen avvikles oppfordrer vi skattepliktige med uoppgitte inntekter og/eller formue til å handle nå for å unngå tilleggsskatt eller politianmeldelse hvis forholdet avdekkes av Skatteetaten. Hvis lovendringen vedtas vil som nevnt unntak for tilleggsskatt heller ikke gjelde ved egenrettinger av saker av grovere karakter.

    I perioden frem til lovforslaget eventuelt blir vedtatt er det viktig at skattepliktige med uavklarte forhold vurderer å søke om frivillig retting. Forventningen om et strengere regelverk og stadig bedre internasjonale sporingsmetoder øker risikoen for at forholdet blir oppdaget og straffet. I tilfeller hvor forholdet omfatter flere skattepliktige, for eksempel ved sameie av eiendom i utlandet, anbefales det at det fremmes en felles sak om frivillig retting.

    Det kan videre være klokt å rådføre seg med en skatterådgiver eller advokat for å forstå prosessen, og mulige konsekvenser av frivillig retting.

    Lovens ikrafttredelse:

    Ikrafttredelse av de nye reglene vil bli vurdert etter at høringsprosessen er fullført. Henvendelser om frivillig retting som mottas av skattekontoret før de nye reglene evt. trer i kraft skal behandles etter de nåværende regler. Høringsfristen er satt til den 9. januar 2025.

    Oppsummert

    • Skattepliktige med uoppgitte inntekter og/eller formue bør kontakte Skatteetaten for frivillig retting.
    • For saker som omhandler flere personer bør man sende felles frivillig retting.
    • I mindre alvorlige saker kan man be skattekontoret om å ikke ta opp saken.
    • For forhold innenfor treårsfristen for egenretting kan man selv korrigere tidligere innsendte skattemeldinger.