Webinar: Utflytting fra Norge – skatt, arv og andre juridiske konsekvenser

Internasjonal privatrett01. jun2023

Webinar: Utflytting fra Norge – skatt, arv og andre juridiske konsekvenser

Har du flyttet, eller planlegger du å flytte til utlandet? Lurer du på hvilke arverettsregler som gjelder og om testamentet ditt er gyldig i landet du flytter til? Vil ektepakten fortsatt vil være gyldig? Hvor blir du skattemessig bosatt? Hvordan er utflyttingsskatten på aksjer, og hva med medlemskapet i Folketrygden?

Dato: Torsdag 1. juni

Tid: Kl. 08.00-09.00

Sted: Webinar, lenke sendes ut 1 time før webinarstart.

Opptak av webinaret vil være tilgjengelig for deltakere i to uker.

Det er kostnadsfritt å delta, men påmelding kreves.

Påmeldingsfristen for dette webinaret har utløpt. Kontakt oss dersom du ønsker å se opptaket.

Brækhus Family Office inviterer til webinar for deg som skal eller allerede har flyttet til utlandet. I dette webinaret hører du advokater med spesialkompetanse innen internasjonal privatrett, fortelle om de juridiske forholdende som påvirkes ved utflytting fra Norge.

Webinardeltakelse skjer uten deling av navn, video og lyd med andre deltakere. Det vil være mulighet for å stille spørsmål via chatten.

 Foredragsholdere

  • Line K. Juuhl er assosiert partner og har 20 års erfaring innen økonomisk familierett og arv. I tillegg bistår hun med utvalgte internasjonale skatterettslige problemstillinger. Hennes spesialisering i internasjonal privatrett er unik og Line er den eneste norske advokaten i Norge med både norsk og spansk advokatbevilling. Hun har lang erfaring med å bistå nordmenn med juridiske utfordringer tilknyttet arv, skifte og skatt i utlandet.
  • Jacob Winderen Lindegaard er assosiert partner og ekspert innen bedriftsoverføringer, generasjonsskifter, arveplanlegging, arveoppgjør og økonomisk familierett. Han har lang erfaring med å rådgi privatpersoner og familier som forvalter større verdier. Jacob bistår ofte i familie- og arvesaker som krysser landegrenser.
  • Antonio Holstad er partner og har over 30 års erfaring med internasjonal skatt. Han har særlig erfaring med å bistå utenlandske selskaper og deres ansatte og virksomhet i Norge. Og tilvarende norske selskapers etablering i utlandet og utstasjonering av personell. Antonio bistår også ved spørsmål knyttet til trygd, pensjon og arveoppgjør i internasjonale forhold.
  • Toralv Follestad er partner med spesialisering innen skatte. Han har omfattende erfaring med spørsmål knyttet til norsk og internasjonal bedriftsbeskatning. Han bistår innen norsk og internasjonal skatterett, selskapsrett og fast eiendom.

Brækhus Family Office

Vi har lang erfaring med å rådgi privatpersoner og familier som forvalter større verdier, også på tvers av landegrenser. Gjennom Brækhus Family Office ivaretas kundens juridiske behov av et skreddersydd advokatteam med relevant ekspertise. Slik sikrer vi deg rask tilgang til omfattende kompetanse og ressurser. Ofte bistår vi med juridiske utfordringer knyttet til arv, eiendom, skatt og selskapsrett.

Flytte til utlandet? Familie- og arverettslige konsekvenser

Flytte til utlandet? Familie- og arverettslige konsekvenser

Er du klar over hvordan arv og ektefellers formuesforhold påvirkes ved flytting fra Norge? Utflytting har mange juridiske konsekvenser. I denne episoden av Lovlytt forteller advokatene Line K. Juuhl og Jacob Winderen Lindegaard om hvilke arve- og familierettslige forhold privatpersoner bør være oppmerksomme på ved både internasjonale ekteskap og ved flytting til utlandet. Programleder Ida Brabrand. Produsent Øystein Weibell/Kanonlyd.

Generasjonsskifte som omfatter fast eiendom i Spania

Generasjonsskifte som omfatter fast eiendom i Spania

Et vellykket generasjonsskifte krever grundige forberedelser og planlegging. Dersom generasjonsskifte omfatter en bolig i utlandet, bør planleggingen også inkludere vurderinger i forhold til dette landet lovgivning.

Det er viktig å merke seg at enhver eiendomsoverdragelse i Spania som hovedregel utløser skatter og avgifter, og at avgiften og skatten ofte er høy. I Spania kan man imidlertid i mange tilfeller spare betydelige skatter og avgifter ved enkle grep, og ved en fornuftig planlegging.

Spania består av 17 regioner, såkalte comunidades autonomas, som i stor grad er selvstyrte. Jussen, og også arve- og gaveavgiften, varierer fra region til region. Generelt sett kan vi si at det som hovedregel er dyrere å overføre fast eiendom i Spania som gave enn som arv, men her ser vi ser variasjoner innenfor de ulike regionene. I de senere årene ser vi også at noen regioner, som for eksempel i Andalucia (som omfatter blant annet Marbella), har redusert gaveavgiften ved oppfyllelse av visse vilkår, og slik sett er det nå rimeligere å planlegge i forhold til gaveoverføringer i Andalucia.

Vi vil i det videre oppsummere ulike punkter som vi anbefaler at man tenker igjennom dersom generasjonsskifte omfatter fast eiendom i Spania.

Bør eiendommen i Spania overføres som 1. arv (dvs. ved død), 2. ved gave, eller 3. ved kjøp og salg?

Det er ulike skatter og avgifter som utløses ved arv, gave og ved kjøp/salg av en fast eiendom i Spania, og i tillegg varierer avgiftene fra region til region. Før man inngår en avtale om skifte bør man undersøke hvilke avgifter som utløses.

 Videre kan det være en fordel å undersøke om det utløses lavere avgift ved at man gjennomfører skifte på en annen måte, enn den man opprinnelig hadde planlagt.

Generelt sett er det som nevnt mer lønnsomt å overføre fast eiendom i Spania som arv enn som gave. Slik sett bør man vurdere hvorvidt man heller bør opprette et testament som bestemmer hvem som arver eiendommen når man faller fra, fremfor en overføring mens foreldrene er i live. Hver sak må imidlertid vurderes konkret.

Overføring av fast eiendom i Spania som gave vil også utløse spansk gevinstskatt på gavegivers hånd. Dersom eiendommen ble kjøpt for mange år siden kan en gavetransaksjon følgelig utløse betydelig gevinstskatt.

Ved arv utløses derimot ikke gevinstskatt, og arvingen får i tillegg en oppjustert markedsverdi på boligen. Det er viktig å merke seg at dette gjelder i forhold til de spanske skattereglene. Dersom man er skattemessig bosatt i Norge, må man også vurdere skattekonsekvenser i Norge ved overdragelse av fast eiendom i Spania.

Unngå forsinkelsesrenter og straffebøter

Den spanske gaveavgiften skal innbetales innen 30 virkedager fra gaven ble ytt. Arveavgiften skal innbetales innen 6 mnd. fra dødsdatoen.

Dersom man inngår en privat skifteavtale i Norge som omfatter fast eiendom i Spania, er det viktig at man forholder seg til tidsfrister for innbetaling av avgiften. Dersom gaveavgiften ikke innbetales innen fristen påløper forsinkelsesrenter og etter hvert bøter.

Lavere avgifter dersom gavemottaker/arving er nær slektning

Generelt sett er gave- og arveavgiften lavere dersom arvingen/gavemottakeren er personer som etter spansk rett omfattes av klasse 1 og 2, og til dels også klasse 3. Personer i klasse 1 og

2 omfatter livsarvinger, ektefeller og foreldre. Personer som inngår i klasse 3 omfatter bl.a. søsken, nevøer og onkel, mens personer i 4. klasse omfatter personer som ikke er i slekt med gavegiver/arvelater.

Arvinger i klasse 1 og 2 får i de fleste regioner vesentlige fradrag i arveavgiften. Når det gjelder gaveavgiften varierer dette fra region til region, men generelt sett kan vi si at ved gave er adgangen til fradrag i gaveavgiften innskrenket.

Et annet fellestrekk i flere regioner er at arv eller gave til personer i klasse 4 kan utløse betydelig arv- og gaveavgift. For eksempel kan overføring av fast eiendom fra en stemor/stefar til særkullsbarn utløse betydelige avgifter.

Høyere gave- og arveavgift dersom gavemottakeren/arvingen har høy formue

Gavemottakerens/arvingens formue vil også ha betydning for gave – og arveavgiftens størrelse. Tanken er at rike arvinger/gavemottakere skal betale høyere avgifter enn de som er mindre formuende.

Ette spansk rett har man ulike koeffisienter eller faktorer som skal multipliseres med gave/ arveavgiften. Koeffisienten er for eksempel 2,4 dersom arvingen har en formue høyere enn 4.020.778 euro, og i tillegg befinner seg i klasse 4, dvs. personer som ikke er i slekt med gavegiver/ arvelater.

Arveavgift utløses også ved uskiftet bo

Uskifteinstituttet slik vi kjenner det fra norsk rett eksisterer ikke i Spania. Dersom en gjenlevende ektefelle ønsker å sitte i uskiftet bo vil det derfor oppstå en rekke problemstillinger som ikke vil bli behandlet her. Sett i fra et spansk ståsted vil uskifte bo også innebære en overføring av fast eiendom, og slik sett utløses arveavgift.

Avslutningsvis kan vi konkludere med at det ved et generasjonsskifte som omhandler fast eiendom i Spania er nødvendig med grundige undersøkelser. Det er store variasjoner i avgiftsnivået innenfor de ulike regionene, og man kan enkelt spare betydelig beløp ved en fornuftig arveplanlegging.

Når skilsmissen treffer: del 2 – det økonomiske oppgjøret

Når skilsmissen treffer: del 2 – det økonomiske oppgjøret

Verdiene må fordeles. Den rasjonelle løsningen er kanskje helt åpenbar, men allikevel er det ofte vanskelig å bli enig om det økonomiske oppgjøret i en skilsmisse. I denne episoden av Lovlytt hører du advokat og assosiert partner Line Juuhl og psykolog Grethe Nordhelle, fortelle om hva som gjør det økonomiske oppgjøret vanskelig, og hva det er viktig å tenke på når verdiene skal deles på to. Programleder Ida Brabrand. Produsent Øystein Weibell/Kanonlyd.

Tre opprykk i Brækhus

Audun Kleppestø Line Juuhl Alexander Mollan Brækhus Advokatfirma

Tre opprykk i Brækhus

1. januar 2021 rykker Audun Kleppestø, Line Juuhl og Alexander Mollan opp i Brækhus. Kleppestø til partner, Juuhl til assosiert partner og Mollan til senioradvokat. – Fantastisk for kundene og for Brækhus, sier managing partner Frank C. Aase.

– 2020 har vært et annerledes år for mange. Det er motiverende at det går så bra med Brækhus tross utfordringene forårsaket av Covid-19. Vi er takknemlig for å arbeide med både nye og eksisterende kunder, og med mange spennende saker. Vi gleder oss til å ta fatt på nye oppgaver og utfordringer i nye roller, og ser frem til videre godt samarbeid med kundene, sier Audun Kleppestø.

Kleppestø startet som assosiert partner i Brækhus i 2019, og har tidligere erfaring fra stilling som senioradvokat i SANDS og advokat i Haavind. Han er spesialist innen insolvens og restrukturering, forsikringsrett og finansiering. Han arbeider også mye med selskapsrettslige problemstillinger, inkludert styreansvarssaker, og med generell kontraktsrettslig rådgivning.

Juuhl startet også i Brækhus i 2019, som senioradvokat. Hun kom til Brækhus fra Andersen & Bache-Wiig. Juuhl har spisskompetanse innenfor arveplanlegging, arveoppgjør og generasjonsskifter, med lang erfaring fra utlandet og internasjonale arveskifter. Hun har særlig kompetanse med gjennomføring av arveskifter og rådgivning i saker tilknyttet Norge – Spania.

Mollan har vært i Brækhus siden 2015 og gått gradene fra fullmektig til senioradvokat. Han er spesialisert innen teknologi- og IT og arbeider med kommersielle IT-kontrakter, cybersikkerhet, lisensiering og skytjenester, og i forbindelse med store IT-prosjekter og anskaffelser. Han har også i en periode vært utleid til Capgemini.

Alexander Mollan, Line Juuhl og Audun Kleppestø rykker opp i Brækhus

Audun, Line og Alexander er meget dyktige advokater og har i sin tid i Brækhus skapt svært gode resultater for kundene. Alle tre har dyp og bred kompetanse og forretningsforståelse, og de evner å skape tillit i sine kunderelasjoner. Opprykkene er en viktig annerkjennelse av deres erfaring og kompetanse, og merverdien de skaper for våre kunder. Utviklingen i Brækhus er i fremmarsj og vi er heldige å ha tre så faglige sterke og kommersielle advokater med på laget

Frank C. Aase, managing partner