Enhver arbeidsplass opplever at arbeidstakere for lengre eller kortere perioder ikke kan arbeide på grunn av sykdom. I forbindelse med sykefravær har arbeidsgiver flere forpliktelser overfor arbeidstaker, samtidig som også arbeidstaker har visse forpliktelser underveis i sykefraværet.
Det er i tillegg særlige regler som kommer til anvendelse ved eventuell oppsigelse av arbeidstaker på bakgrunn av sykdom. Både arbeidsmiljøloven og folketrygdloven gjør seg gjeldende i spørsmål om sykefravær på arbeidsplassen. Fokuset i webinaret vil være regelverket knyttet til arbeidsgivers forpliktelser overfor arbeidstaker med sykefravær.
I dette webinaret vil vi blant annet belyse følgende:
Arbeidstakers rett til sykepenger
Sykepengeperiode
Sykepengegrunnlag
Arbeidsgivers plikt til tilrettelegging og oppfølging av arbeidstaker
Arbeidstakers medvirkningsplikt
Arbeidstakers særlige oppsigelsesvern ved sykefravær
Dette er et praktisk webinar hvor vi vil gjennomgå de sentrale regler knyttet til sykefravær på arbeidsplassen, først og fremst sett fra arbeidsgivers perspektiv.
Målgruppe
Webinaret passer for arbeidsgivere, ledere, HR-ansvarlige, personalrådgivere og jurister. Det vil være mulighet til å stille spørsmål underveis. Spørsmål blir besvart på slutten av webinaret.
Webinaret er gratis (varighet ca. 60 min)
60 minutter før webinarstart vil du motta en e-post med lenke til å delta.
Foredragsholdere
Senioradvokat Kristine N. Slotnæs bistår både arbeidsgivere og arbeidstakere innen ulike arbeidsrettslige spørsmål, som blant annet løpende rådgivning i personalspørsmål, endrings- og nedbemanningsprosesser, ansettelser, avslutning av arbeidsforhold, konflikthåndtering, samt forhandlinger og tvisteløsning.
Advokatfullmektig Hedda Sofie Taxerås er tilknyttet avdelingen for arbeidsliv og bistår både arbeidsgivere og arbeidstakere ved ulike arbeidsrettslige problemstillinger.
Velkommen til webinar om sykefravær på arbeidsplassen – vi håper å se deg!
Hvordan gjøre utvelgelse i nedbemanningsprosesser?
En utfordrende del av nedbemanningsprosessen er utvelgelsen av ansatte som skal nedbemannes. Denne utvelgelsen skaper ofte konflikter og uro. Feil i denne delen av prosessen kan lede til at oppsigelser blir kjent ugyldig i domstolen. Arbeidsgiver må derfor være nøyaktig og presis fra første skritt. I denne episoden hører du Kristine Slotnæs snakke om hvordan arbeidsgivere, på en ordentlig og saklig måte, velger ut ansatte som skal vurderes for nedbemanning. Programleder Ida Brabrand. Produsert av Øystein Weibell/Kanonlyd.
Benytter du som arbeidsgiver deg av innleid arbeidskraft fra utlandet? Synes du det er komplisert å finne frem til reglene som gjelder ved slik innleie?
I vårt webinar ønsker vi å gi deg noen hovedknagger som er viktige å huske på når du skal leie inn arbeidskraft fra utlandet. Vi vet at en del norske virksomheter har behov for å leie inn arbeidskraft, og at dette gjerne skjer fra utlandet av ulike årsaker.
Innleie skjer gjerne gjennom vikarbyrå eller annen type virksomhet som stiller arbeidstakere til rådighet. I forbindelse med slik innleie av arbeidskraft fra utlandet er det en del regler og forhold som en norsk innleier må forholde seg til, blant annet for å unngå å komme i ansvar ovenfor myndigheter og/eller den enkelte arbeidstaker. Dette gjelder både innenfor det arbeidsrettslige, men også innenfor det skatterettslige regelverket. Fokuset for webinaret vil være på innleie av arbeidstakere fra utlandet inn til Norge.
I dette webinaret vil vi blant annet belyse følgende;
Adgangen til å leie inn arbeidskraft
Arbeidsinnleie avgrenset mot underentreprise
Den utenlandske arbeidsgivers forpliktelser overfor sine ansatte
Innleiers arbeidsrettslige forpliktelser overfor de innleide arbeidstakerne
Innleiers forpliktelser som følger av skatt- og avgiftsregelverket
Likebehandlingsprinsippet
Solidaransvaret ved innleie
Rapporteringsforpliktelser
Skatt og trygd for innleide arbeidstakere
Dette er et praktisk webinar hvor vi vil gjennomgå de sentrale regler knyttet til innleie av utenlandske arbeidstakere, først og fremst sett fra innleiers ståsted.
Målgruppe
Webinaret passer for arbeidsgivere, ledere, HR-ansvarlige, personalrådgivere og jurister. Det vil være mulighet til å stille spørsmål underveis. Spørsmål blir besvart på slutten av webinaret.
Påmelding
Meld deg på ved å klikke på lenken under. Du mottar en separat bekreftelse med lenke til webinaret.
Senioradvokat Kristine N. Slotnæs er tilknyttet avdelingen for arbeidsliv. Hun bistår både arbeidsgivere og arbeidstakere innen ulike arbeidsrettslige spørsmål, forhandlinger og tvisteløsning. Kristine bistår norske og internasjonale klienter ved omorganiserings- og nedbemanningsprosesser.
Senioradvokat Christina Østby Holtar er tilknyttet firmaets avdeling for skatt og avgift, og har erfaring fra både offentlig og privat sektor. Christina har jobbet med nasjonal og internasjonal personbeskatning siden 2010, og med global mobility siden 2012, hvor hun har arbeidet med norske og utenlandske selskaper som sender arbeidstakere over landegrensene.
Virksomhetsoverdragelse i et arbeidsrettslig perspektiv
Hva er en virksomhetsoverdragelse og hvilke rettigheter har en arbeidstaker når arbeidsplassen blir overdratt til ny arbeidsgiver? Arbeidsmiljøloven har et eget kapittel som omhandler arbeidstakers rettigheter i forbindelse med en virksomhetsoverdragelse og hvordan overtakende og overdragende selskap skal forholde seg til arbeidstakerne i denne typen transaksjonsprosesser. Dette snakker senioradvokat Kristine Slotnæs nærmere om i denne episoden av Lovlytt. Programleder Eivind Arntsen. Produsert av Øystein Weibell/Kanonlyd.
En rekke bedrifter har utfordringer som en direkte eller indirekte følge av at Covid-19, og mange arbeidsgivere må vurdere å si opp en eller flere ansatte. En nedbemanningsprosess er viktig å gjøre riktig og ikke minst på en god måte. I denne podkasten snakker vi om hvordan du som arbeidsgiver bør gå frem når du må gjennomføre en nedbemanning, og hvordan prosessen kan bli så god og ryddig som mulig i en vanskelig situasjon. Advokat Kristine Slotnæs jobber i arbeidslivsavdelingen hos Brækhus, og har lang erfaring fra denne typen prosesser. Programleder Eivind Arntsen. Produsert av Øystein Weibell/Kanonlyd.