Tekstproduserende roboter kan ikke erstatte journalistene

Tekstproduserende roboter kan ikke erstatte journalistene

Med stadig nye oppslag om ChatGPT og andre KI-baserte språkmodeller spør mange seg om nyhetene nå skal skrives av selvlærende roboter.

Skrevet av Ida Brabrand (Assosiert partner) og Christian Bendiksen.

Før vi slipper teknologien helt løs bør vi snakke litt om journalistenes samfunnsoppdrag. Journalisten veier daglig ulike hensyn mot hverandre basert på nyhetskriteriene vesentlighet, identifikasjon, sensasjon, aktualitet og konflikt. Det er en komplisert øvelse. Her kommer ChatGPT til kort.

Roboten har verken kritisk sans eller nese for god journalistikk. Den greier ikke å utvikle et pålitelig kildenettverk i den politiske maktsirkelen. I motsetning til journalisten kan ikke ChatGPT grave frem nyheter som vi aldri før har hørt om. Derfor må den ha hjelp.

Chat Generative Pre-trained Transformer (ChatGPT) besvarer spørsmål, lager dikt, taler og rapporter i en fei. Den selvlærende roboten har trent på all tilgjengelig tekst på internett, og fortsetter å basere leveransene på den og ny selvlaget tekst.

Den trener hele tiden. Fantastisk, men før vi blir sjarmert i senk må vi huske at det er mye den ikke kan. Når vurderinger, utvelgelse og analyse kreves må vi være på vakt.

Er ChatGPT egentlig egnet til å lage journalistikk der det stilles strenge krav til sannhet, kildekritikk og saklighet? Det spennende svaret er «ja». Men det er en ønskedrøm for roboten. Den får ha noe å strekke seg etter.

Lemfeldig forhold til sannheten

Noen utfordringer ved ChatGPT må vi likevel ta tak i. Hvordan kan vi være sikre på at det ChatGPT skriver er sant?

Den kan skrive et overbevisende velformulert budskap basert på et forvrengt bilde av virkeligheten. Hvis det kommer en merkelig tekst ut er det fristende å si at roboten har misforstått.

Sannheten er at den skjønner ingenting. Den setter sammen. Den har ingen interesse av å snakke sant. Den lyver uten å vite det. Den ordlegger seg slik at vi skal tro at den er smart. Den har verken samvittighet eller vilje. Den bare skriver.

Det betyr at vi må være smartere. Vi må forstå hva vi mater den med. Vi har alle bidratt til informasjonsbasen som internett er og som ChatGPT er trent opp på.

Ingenting av det en ChatGPT-robot skriver vil være overlatt til tilfeldighetene. Den er ikke programmert til å finne på noe selv. Den er kun trent opp til å beregne hva det neste ordet må være. Selv om det er løgn. Den er ekspert på å levere hva som forventes. Problemet er at dersom man bruker ChatGPT ukritisk vil det bli mye «bullshit».

Jo mer feil tekst som skapes dess mer «bullshit» vil det bli fordi systemet lærer av tekst som den har laget selv. Resultatet kan bli galopperende forsterkning av bias og usannheter i treningsmaterialet. Dette blir det ikke god journalistikk av.

Pressens samfunnsoppdrag

Sannhetskravet er en grunnleggende forutsetning for all journalistikk. I journalistisk arbeid er det ikke rom for å finne på eller vri på sannheten. Løsrevet fra bindinger beskriver journalisten virkeligheten og stiller kritiske spørsmål der det er makt.

Når en viktig nyhet graves frem gir journalistens eget kildenett, faglige forankring, uavhengighet og integritet sluttresultatet. En typisk god nyhetsreportasje har vært gjenstand for grundige diskusjoner, et utvalg kilder er blitt vurdert, kommersielle bindinger er håndtert og skjulte agendaer avdekket, journalistene har veid sine ord og tatt stilling til hvilken konflikt som skal prege saken.

Etter publisering dekkes oppfølgingssakene med den samme kritiske innfallsvinkel. Godt journalistisk håndverk skaper samfunnsdebatt og setter dagsorden. Viktige nyhetssaker driver frem politiske beslutninger, endringer i forvaltningspraksis eller på sikt ny lovgivning.

Ved riktig bruk av ChatGPT kan redaksjonen frigjøre verdifull tid til å øke den menneskeskapte journalistiske produksjonen.

PFU «frifant» robot

Den 21. desember behandlet Pressens Faglige Utvalg (PFU) en sak der spørsmålet var om innholdet i en artikkel skrevet av en redaksjonsstyrt bedriftsrobot brøt med god presseskikk.

Avisen og roboten gikk fri. Utvalget presiserte: «Pressens Faglige Utvalg (PFU) minner om at Vær Varsom-plakaten gjelder for alle typer redaksjonelt innhold, og at innhold skapt av roboter og kunstig intelligens er underlagt det samme redaktøransvar som annet innhold.»

Saken viser at enkelte medier allerede har kommet imponerende langt i å inkludere robotjournalistikk i redaksjonelt arbeid, med rutiner for kvalitetssikring og kontroll. Dette kan flere redaksjoner lære av.

Fremtidens nyhetsredaksjon

Nyhetsredaksjonene er selvsagt klar over at vilkårene for det journalistiske samfunnsoppdraget ikke er endret bare fordi teknologien byr på nye muligheter.

Ingen redaktør med respekt for seg selv vil sette ChatGPT til å lage redaksjonens hovedoppslag uten å samtidig sette kloke hoder til å gå stoffet nærmere etter i sømmene før publisering.

En utfordring er likevel det opphavsrettslige vernet.

Mater en journalist ChatGPT med fakta uten å skrive selv er ikke artikkelen en konsekvens av menneskelig skapende innsats. Artikkelen vil derfor fritt kunne kopieres, også for kommersielle formål.

Det er noe å tenke på. Hvis redaksjonene benytter mulighetene som finnes kan man oppnå et godt lagspill med teknologien. Fordelene med automatisert journalistikk er for eksempel at fakta enklere og raskere kan sammenfattes, med nøyaktige stedsangivelser og på flere språk. Dessuten kan forskjellige skrivestiler og sjangere kombineres.

Teknologi kan hjelpe redaksjonen med å finne relevant informasjon i en tekstmengde som vokser eksponentielt, men også bistå journalisten med å forstå teknisk kompliserte sammenhenger. En viktig utnyttelse av ChatGPT fremover vil derfor være å anvende roboten som en hjelper i produksjonen av datadrevet journalistikk.

De redaksjonene som vil ta teknologien i bruk bør i første omgang etablere solide rutiner og systemer for å kvalitetssikre og supplere robotskrevet innhold. På den måten kan galt faktum og skjulte, innholdsmessige feil lukes ut.

Inntil videre må ChatGPT altså ha hjelp fra journalistene for å kunne fungere redaksjonelt. Det blir spennende å se hva den underliggende teknologien får til når den blir utviklet enda et par «generasjoner».

Journalistene har enn så lenge det akademiske overtaket på roboten, med sin solide verktøykasse bestående av etikk, jus og sunn fornuft som anvendes på konkrete problemstillinger. Dette gir velfunderte analyser og vurderinger.

ChatGPT vil uansett suse inn i 2023 for å trene enda mer.

Denne kronikken ble først publisert på Journalisten.no den 4. januar 2023.

Videre fra #Metoo – fra ukultur til sunn bedriftskultur

Arbeidsliv14. feb2023

Videre fra #Metoo – fra ukultur til sunn bedriftskultur

Hvordan går man fra ukultur til en sunn bedriftskultur? Brækhus Advokatfirma, kompetansehuset Aider og BusinessMastering inviterer ledere til fagseminar 14. februar om hvordan virksomhetene kan ta ukultur på alvor og bygge en sunn bedriftskultur fra bunnen av.

Etter fem år med fokus på #Metoo som ukultur i arbeidslivet ønsker vi å gi svar på hvordan man kan bygge en sunn bedriftskultur på arbeidsplassen fra bunnen av. Med fokus på kommunikasjon, verdier og holdninger inviterer vi ledere til fagseminar om hva dere bør være bevisste på ved oppbyggingen av en trygg og solid bedriftskultur.

I løpet av ettermiddagen vil du lære mer om:

  • Verktøy for å kartlegge og bygge kultur på arbeidsplassen
  • Lovpålagte krav til forsvarlig arbeidsmiljø og #metoo-sakene fra rettspraksis
  • Hvordan skape trygghet og kommunikasjon på arbeidsplassen


Tid: Tirsdag 14. februar kl. 13.30-16.00
Sted: Høyres Hus, Stortingsgaten 20, Oslo

Arrangementet er gratis, og har begrenset antall plasser.

Påmeldingsfristen for dette arrangementet har utløpt. Kontakt oss om du har spørsmål.

Program

13.15    Registrering og lett servering

13.30    Velkommen

13.35     Lovens krav til et forsvarlig arbeidsmiljøEt utvalg av #Metoo-sakene som domstolene har behandlet de siste årene
(Kristine Slotnæs og Ida Brabrand, begge advokater/assosierte partnere i Brækhus Advokatfirma)

14.05     Hvordan avdekke ukultur og fremme kulturbygging?
(Karina Arnsen, partner, Folk og kultur, kompetansehuset Aider)

14.25     Pause (10 min)

14.35     Ledelse og strategi i kulturbyggingsprosessen – erfaringer og råd
(Andreas Vik, daglig leder, kompetansehuset Aider)

14.55     Verdien av psykologisk trygghet, lyttekultur og ytringskultur på jobb (Rune Semundseth, daglig leder, Businessmastering)

15.15     Pause (10 min)

15.25    Spørsmål, paneldebatt og erfaringsutveksling
(Ledes av Ida Brabrand, assosiert partner i Brækhus Advokatfirma)

16.00     Avslutning og mingling

Foredragsholdere

Ida Brabrand – Advokat/assosiert partner, Brækhus Advokatfirma

Ida Brabrand har sin ekspertise innen ytringsfrihet, medierett og arbeidsrett. Hun bistår arbeidsgivere i alvorlige varslingssaker, som for eksempel omfatter Ida Brabrand har sin spesialisering innen ytringsfrihet, medierett og arbeidsrett. Med sin journalistiske erfaring og kompetanse gir Ida skreddersydde råd i medierelaterte saker, som også ofte omfatter arbeidsrettslige spørsmål. Ida prosederer saker jevnlig for domstolene. Hun bistår jevnlig som advokat i varslingssaker, som for eksempel omfatter trakassering og diskriminering. Videre bistår hun i nedbemanningsprosesser og med tvisteløsning i personalsaker, ved konflikthåndtering og sluttavtaler. Ida holder jevnlig eksterne kurs.

Kristine Slotnæs – Advokat/assosiert partner, Brækhus Advokatfirma

Kristine Slotnæs har sin ekspertise innen arbeidsrett, selskapsrett, M&A og kontraktsrett. Hun bistår både norske og utenlandske arbeidsgivere og arbeidstakere innen ulike arbeidsrettslige spørsmål, som løpende rådgivning i personalspørsmål, endrings- og nedbemanningsprosesser, ansettelser, avslutning av arbeidsforhold, konflikthåndtering, samt forhandlinger og tvisteløsning. Kristines bistand inkluderer også bistand innen tariffrettslige spørsmål og problemstillinger. Hun har også erfaring både fra de ordinære domstoler, men også fra Arbeidsretten.

Karina Arnsen – partner, Folk og kultur, Aider

Karina er en erfaren HR rådgiver med lang ledererfaring, god forretningsforståelse og betydelig erfaring innen lederutvikling, konflikthåndtering, kulturutvikling, endringsledelse, coaching, fusjoner og oppkjøp. Hun er sertifisert Coach og sertifisert på Barretts kulturkartleggingsverktøy. For tiden holder hun på med en sertifisering i mangfoldsledelse hos Seema. Karina er partner og leder for tjenesteområdet Folk og kultur i Aider, som allerede har vokst til 30 dyktige HR rådgivere!

Andreas Vik – daglig leder Aider

Andreas Vik er leder og gründer av kompetansehuset Aider som har gått fra 1 til 700 ansatte på under 4 år. Han tidligere ledet og bygd opp BDO sin regnskapssatsing, og ledet oppbyggingen av Telenor sitt Shared Service Center. Andreas brenner for å skape en tydelig kultur som utgangspunkt for gode kundeleveranser og vekst.

Rune Semundseth – daglig leder BusinessMastering AS

Tankevekker Rune Semundseth er i dag en av de mest etterspurte kursholderne og foredragsholderne i Norge, og er ukentlig i aksjon som workshop-fasilitator eller foredragsholder innenfor kultur, ledelse og medarbeiderskap. Han er initiativtaker/medforfatter til den kjente boken «Rosinen i pølsa», og forfatter av ti bøker – som til sammen har solgt over 50 000 eksemplarer. Sist gründer og daglig leder i selskapet businessmastering AS.

Marie Louise Sunde – lege, grunnlegger og CEO i Equality Check

Marie Louise Sunde er lege og har doktorgrad i medisin. Hun startet sin spesialisering innen kirurgi, før hun valget å si opp i protest mot ukultur på arbeidsplassen sin. Hun startet da teknologi-startupen Equality Check, en teknologi-startup som hjelper virksomheter med å utnytte sitt potensial innen likestilling, inkludering og mangfold. Før Equality Check startet Marie den internasjonale kampanjen #HunSpanderer. Hun har gitt ut bok om temaet, holder foredrag og bidrar til å bekjempe diskriminering i arbeidslivet over hele verden.

Spørsmål vedrørende arrangementet? Kontakt:

Hvordan bli en mer attraktiv arbeidsgiver?

Hvordan bli en mer attraktiv arbeidsgiver?

Har du tenkt på hva du som leder kan gjøre for at deres virksomhet kan bli mer attraktiv for de ansatte? I denne episoden av Lovlytt forklarer vår gjest Cecilie Klæboe fra Advisi og advokat/assosiert partner Kristine Slotnæs hva som kreves for å bli en mer attraktiv arbeidsgiver i 2023. Programleder Ida Brabrand. Produsent Øystein Weibell/Kanonlyd.

Skatterettslige konsekvenser av å flytte til utlandet

Skatterettslige konsekvenser av å flytte til utlandet

Er du klar over hvilke skatterettslige forpliktelser og rettigheter du har hvis du flytter ut av Norge? Utflytting har mange juridiske konsekvenser. I denne episoden av Lovlytt forteller skatterettsadvokat og partner Antonio Holstad om hvilke skatterettslige forhold privatpersoner bør være oppmerksomme på ved flytting til utlandet. Programleder Ida Brabrand. Produsent Øystein Weibell/Kanonlyd.

Er din virksomhet godt nok rustet mot et cyberangrep?

Er din virksomhet godt nok rustet mot et cyberangrep?

Hvor stor er trusselen om et Cyberangrep mot norske virksomheter? Hva kan din virksomhet egentlig gjøre for å håndtere et vellykket angrep på best mulig måte? I denne episoden av Lovlytt snakker partner Stein E. Hove og advokatfullmektig Pamir Ehsas om hvilke forberedelser man kan gjøre og hvem som kan ha ansvaret for konsekvensene når angrepet først skjer. Programleder Ida Brabrand. Produsent Øystein Weibell/Kanonlyd.

Omstilling og endringer på arbeidsplassen – hvordan ivareta de ansatte best mulig?

Omstilling og endringer på arbeidsplassen – hvordan ivareta de ansatte best mulig?

Ledere og mellomledere møter nye utfordringer når arbeidsmiljøet påvirkes av økonomiske urolige tider. I denne episoden av Lovlytt hører du Cecilie Klæboe, ledercoach og partner i Advisi og arbeidsrettsadvokatene Kristine Slotnæs og Ida Brabrand i samtale om hvordan ledere bør gå frem for å ivareta de ansatte i perioder hvor endringer av driften blir aktuelt. Produsent Øystein Weibell/Kanonlyd.

Bankenes risikohåndtering ved utsatte og misligholdte engasjement

Bankenes risikohåndtering ved utsatte og misligholdte engasjement

De vanskelige økonomiske tidene har mange konsekvenser. For bankene innebærer det ofte økt tapsrisiko. I denne episoden av Lovlytt forteller Frank C. Aase og Therese Hellem om hva bankene kan foreta seg for å begrense risikoen for tap dersom låntakers økonomi svikter. Programleder Ida Brabrand. Produsent Øystein Weibell/Kanonlyd.

Hvor stor gave kan du gi bort i et uskiftet bo?

Hvor stor gave kan du gi bort i et uskiftet bo?

En gjenlevende ektefelle som sitter i uskiftet bo kan ikke gi bort gaver som står i såkalt «misforhold» til verdien i uskifteboet. Høyesterett har i en ny dom vurdert nærmere for hva som utgjør misforhold. I denne episoden av Lovlytt hører du Kristin Hegstad som førte saken for Høyesterett fortelle om hva Høyesterett la vekt på.

Arbeide hjemmefra – hva gjelder egentlig nå?

Arbeide hjemmefra – hva gjelder egentlig nå?

Utstrakt grad av hjemmekontor er den nye normalen for mange arbeidstakere. Hjemmekontorforskriften er blitt revidert og nye regler trådte i kraft i sommer. I denne episoden av Lovlytt hører du Kristine Slotnæs fortelle om endringene, og om hvem som til syvende og sist bestemmer om arbeidstaker kan sitte hjemme og jobbe. Programleder Ida Brabrand. Produsent Øystein Weibell/Kanonlyd.