Arbeidsgivers adgang til å gi advarsler

Som arbeidsgiver kan man av og til oppleve å ha en arbeidstaker som ikke presterer i henhold til arbeidskontrakten, som begår pliktbrudd eller er generelt vanskelig å ha med å gjøre. Pliktbrudd kan være av ulik karakter og omfang – noen ganger kan det være snakk om gjentakende, men isolert sett mindre alvorlige forhold, eller det kan gjelde svært alvorlige engangshendelser.

I slike situasjoner oppstår spørsmål om hvilke handlingsalternativer arbeidsgiver har. Kan man gå rett til oppsigelse eller avskjed, eller må man gå veien om en advarsel? Dersom arbeidsgiver har gitt en advarsel er spørsmålet hvilke regler som skal følges for å unngå motreaksjoner fra arbeidstaker, og hvilken betydning en advarsel vil ha i en tvist knyttet til oppsigelse eller avskjed.

For to år siden åpnet Høyesterett for at en arbeidstaker i enkelte tilfeller kan gå til domstolene og kreve at gyldigheten av en advarsel prøves rettslig. Videre har personvernreglene styrket arbeidstakers stilling som datasubjekt, og vi ser en forsiktig tendens til at Personvernnemnda tar høyde for dette i krav som arbeidstakere fremsetter mot arbeidsgivere, om sletting av personopplysninger fra personalmapper. Dette har skapt behov for en økt bevisstgjøring hos arbeidsgiver ved bruk av advarselsinstituttet.

I dette praktiske webinaret vil vi gjennomgå sentrale regler knyttet til advarselsinstituttet. Blant annet når og hvordan det skal tas i bruk og vi vil også belyse ulike problemstillinger ved bruk av eksempler:

  • Når kan arbeidsgiver gi en advarsel, og hvordan skal denne utformes?
  • Hvilke saksbehandlingsregler må arbeidsgiver forholde seg til?
  • Hva skjer etter at en advarsel er gitt?
  • Hvilken betydning har en advarsel i en senere tvist om gyldigheten av oppsigelse/avskjed?
  • Hva kan en arbeidstaker gjøre for å bestride en advarsel, og hvordan skal arbeidsgiver innrette seg etter dette?

Målgruppe

Webinaret passer for arbeidsgivere, ledere, HR-ansvarlige, personalrådgivere og jurister. Det vil være mulighet til å stille spørsmål underveis. Spørsmål blir besvart på slutten av webinaret.

Få også med deg podkasten om samme tema: Lovlytt episode 22: Når er advarsel på sin plass?

Velkommen til webinar om arbeidsgivers advarselsadgang – vi håper å se deg!

Webinaret er gratis (varighet ca. 60 min)

Meld deg på webinaret «arbeidsgivers adgang til å gi advarsler og betydningen av slike advarsler» her.

Om foredragsholderne

Kristine Slotnæs er senioradvokat i Brækhus og er tilknyttet avdelingen for Arbeidsliv. Slotnæs bistår både arbeidsgivere og arbeidstakere innen ulike arbeidsrettslige spørsmål, herunder løpende rådgivning i personalspørsmål, ansettelser, avslutning av arbeidsforhold, oppfølging av sykmeldte arbeidstakere, konflikthåndtering, spørsmål knyttet til HMS, samt forhandlinger og tvisteløsning. Slotnæs bistår norske og internasjonale klienter ved omorganiserings- og nedbemanningsprosesser. Hun holder kurs for klienter innen arbeidsrettslige emner.

Josefine Ardem jobber som advokatfullmektig i Brækhus’ avdeling for arbeidsrett, og bistår arbeidsgiver og arbeidstaker i tvister som oppstår på arbeidsplassen. Hun har skrevet masteroppgave om den rettslige betydningen av advarsler i arbeidsforhold, og har også bistått i arbeidsrettslige konflikter knyttet til dette temaet.