
Forskudd på arv – En kort innføring
Forskudd på arv er når foreldre gir verdier eller eiendeler til barna sine før de selv går bort, som senere skal trekkes fra barnets fremtidige arv. Forskjellen på en vanlig gave og forskudd på arv er dermed at forskuddet skal avkortes i arven senere. Dette sikrer at alle barna blir likebehandlet i arveoppgjøret.
I denne artikkelen gir vi en kort beskrivelse av de viktigste reglene man må kjenne til ved utdeling av forskudd på arv.
Hvor mye kan man gi i forskudd på arv?
Det finnes ingen øvre grense for hvor mye man kan gi i forskudd, men det er viktig å være klar over følgende:
- Avkorting: Verdien som gis i forskudd på arv, skal trekkes fra mottakerens arv ved arveoppgjøret. Dersom arveforskuddet overstiger mottakerens arv, er ikke mottakeren pålagt å innbetale det overskytende til dødsboet, med mindre annet er avtalt.
- Tidspunkt for verdsettelse: Som hovedregel brukes verdien på det tidspunktet forskuddet ble gitt, med mindre annet er avtalt.
- Justering: Ønsker du at beløpet skal justeres for inflasjon (for eksempel etter konsumprisindeksen), må dette presiseres.
Les mer: Hvordan skrive gyldig testament
Hvordan gir man forskudd på arv?
Det er ingen formkrav når man skal gi forskudd, men giver må gi beskjed til mottaker at verdien skal avkortes i arven senest på tidspunktet gaven gis. For å unngå misforståelser og konflikter anbefales det å skrive et gavebrev for forskudd på arv. Dette bør inneholde:
- Hvem som gir og mottar forskuddet
- Beløp eller verdi på det som gis
- At det er forskudd på arv, som skal avkortes i arven
- Eventuelle vilkår, som justering for inflasjon
I tillegg anbefaler vi å Informere arvinger om forskuddet for å skape åpenhet og forutsigbarhet.
Eksempel:
En far ønsker å hjelpe datteren med boligkjøp og gir henne 500 000 kroner som forskudd på arv. Han skriver et gavebrev hvor det står at beløpet skal avkortes i arven, og informerer sønnen sin om dette. Når faren senere går bort, får datteren 500 000 kroner mindre enn broren i arveoppgjøret.
Beregning av forskudd på arv
I eksempelet over kan vi tenke oss at far eier kr 6 000 000 når han gir kr 500 000 til sin datter. Når far dør eier han kr 3 500 000. For beregningen av avkortingen til datteren så legger man til forskuddet til boets verdier, hvilket gir kr 4 000 000. Hver av barna skal da få kr 2 000 000 hver, før man trekker fra kr 500 000 fra datterens arvelodd. Ved oppgjøret har hvert av barna totalt fått like mye av sin far.
- Beløp gitt som forskudd på arv: kr 500 000
- Boets størrelse når far går bort: kr 3 500 000
- Sønn mottar: kr 2 000 000
- Datter mottar: kr 1 500 000
Forskudd på arv fra uskiftet bo
Dersom en gjenlevende ektefelle sitter i uskiftet bo, gjelder det egne regler:
- Man kan ikke gi forskudd til én livsarving uten samtykke fra de andre arvingene, eller uten å gi dem tilsvarende oppgjør.
- Det er også begrensninger på å gi store gaver fra uskifteboet.
Må man betale skatt på forskudd på arv?
Det er ikke gave-/arveavgift i Norge. Av kontrollhensyn så skal man innrapportere gaver og arv over kr 100 000 i skattemeldingen.
Trenger du hjelp?
Sondringen om noe skal være en gave eller et forskudd på arv kan være utfordrende, og viktige for å sikre klarhet rundt arveoppgjøret og for å forhindre konflikter mellom arvingene.
Våre advokater har lang erfaring i alle faser som rådgivere for personer og familier som skal overføre verdier ved arveforskudd, og vi hjelper deg og familien med å finne løsninger som passer din og familiens situasjon. Uansett om du allerede har gitt forskudd, eller vurderer å gjøre det, kan vi bistå med alt fra utforming av gavebrev til rådgivning om fordeling mellom arvinger.
Les mer: Brækhus’ ekspertise innen økonomisk familierett og arv
Kontakt oss for en samtale om saken din.
Les mer: Brækhus’ ekspertise innen økonomisk familierett og arv