Endringene i arbeidsmiljøloven fra 1. januar 2019

Endringene i arbeidsmiljøloven som ble vedtatt 22. juni 2018, med virkning fra 1. januar 2019, innebærer skjerpede krav til fast ansettelse og utvidet adgang for arbeidstakere til å kreve fast ansettelse. Videre har adgangen til innleie fra bemanningsfortak blitt ytterligere begrenset, og bemanningsforetak kan ikke lenger ha ansatte på arbeidskontrakter uten lønnsplikt mellom oppdragene.

I bemanningsforetak har det lenge vært en utstrakt praksis for ansettelser uten garantilønn, altså at de ansatte mottar lønn kun når de er på oppdrag. Endringen i kravet til fast ansettelse medfører at denne form for kontrakter ikke lenger vil være tillatt.

I utgangspunktet skal ansatte i bemanningsforetak nå være fast ansatt med rett til lønn basert på en nærmere avtalt stillingsprosent eller konkret omfang av antall dager / timer. Det vil imidlertid fortsatt være tillatt med midlertidig ansettelse og tilkalling, men vilkårene for midlertidig ansettelse må være oppfylt i hvert enkelt tilfelle. Etter dette vil adgangen til midlertidig ansettelse i bemanningsforetak fortsatt bero på om vilkårene for midlertidig ansettelse er oppfylt i bemanningsforetaket selv. De mest aktuelle tilfellene vil arbeid av midlertidig karakter eller i medhold av den generelle hjemmelen for midlertidig ansettelse i inntil tolv måneder for inntil 15 % av arbeidstakerne. Har bemanningsforetaket et stabilt og permanent behov for utleieoppdrag, skal arbeidstakerne ansettes fast.

I forhold til innleieforetaket gjelder fortsatt reglene i § 14-9 (2) litra a-e hvilket innebærer at innleie fra bemanningsforetak kan foretas i samme utstrekning som innleier selv har adgang til å avtale midlertidig ansettelse.

Frem til lovendringen har det vært adgang for alle virksomheter som er bundet av tariffavtale til å inngå en særskilt avtale med de tillitsvalgte om adgang til innleie uavhengig av om vilkårene for midlertidig ansettelse er tilstede. Denne muligheten vil nå kun være til stede for virksomheter som er bundet av tariffavtale inngått med fagforening med innstillingsrett etter arbeidstvistloven. Det vil si fagforeninger som har minst 10 000 medlemmer, eller arbeidsgiverforening med minst 100 arbeidsgivere som til sammen har 10 000 ansatte. Det kan altså ikke lenger avtales innleie utover lovens vilkår gjennom såkalte husavtaler.

Lovgiver har videre presisert det nærmere innhold av begrepet fast ansettelse. Med fast ansettelse menes det at arbeidsforholdet er løpende og tidsubegrenset, og at det skal altså være en forutsigbarhet i forhold til stillingsomfanget, samt at arbeidsmiljølovens regler om opphør av arbeidsforhold gjelder. Av arbeidsavtalen skal det enten fremkomme en stillingsprosent eller en konkret angivelse av antall dager per uke, evt. antall timer på bestemte dager. Videre skal arbeidsavtalen utformes på en slik måte at arbeidstaker med enkelthet skal kunne forstå når arbeidet skal utføres, særlig dersom det er snakk om rotasjon eller annet periodevist arbeid.