Rettssaker uten fysisk tilstedeværelse

I medhold av den nye kriseloven har regjeringen vedtatt en midlertidig forskrift om tiltak innenfor justissektoren for å avhjelpe konsekvensene av Covid-19. Forskriften gir domstolene blant annet betydelig utvidet adgang til å gjennomføre rettsmøter som elektroniske møter. 

Som følge av utbruddet av Covid-19 har norske domstoler de siste ukene hatt kraftig redusert virksomhet. De aller fleste verserende rettssaker har blitt utsatt, og det er lite som tyder på at situasjonen vil normalisere seg med det første. Flere norske domstoler har allerede før utbruddet av Covid-19 hatt kapasitetsproblemer og lang behandlingstid. På sikt vil den midlertidige stansen i rettsvesenet forverre domstolenes kapasitetsproblemer, noe som vil medføre både større køer og lengre saksbehandlingstid. Ettersom domstolene er forpliktet til å gjennomføre saker på en rask og effektiv måte, har Regjeringen nå innført hastetiltak for å holde domstolenes virksomhet i gang.

Blant de viktigste tiltakene i forskriften er utvidet adgang til å gjennomføre sivile rettssaker ved bruk av fjernmøteteknologi. Det har tidligere vært adgang til å gjennomføre rettssaker ved bruk av video eller telefon, men dette har krevd samtykke fra begge parter. Det har også vært en adgang til å gjennomføre vitneavhør som fjernavhør i de tilfeller hvor fysisk oppmøte ikke lar seg gjennomføre, eller er særlig byrdefullt eller kostnadskrevende. Den klare hovedregelen har imidlertid vært at rettssaker og vitneavhør gjennomføres ved fysisk oppmøte, og rettssaker uten fysisk tilstedeværelse har hittil vært et ukjent fenomen i norske rettssaler.

Etter forskriften § 2 kan retten nå beslutte at en rettssak – helt eller delvis – skal gjennomføres som fjernmøte dersom dette er nødvendig og ubetenkelig. Det er ikke lenger noe krav om samtykke fra partene. Videre har retten fått utvidet adgang til å gjennomføre vitneavhør via video eller telefon. Hvorvidt det er nødvendig og ubetenkelig å gjennomføre saken som fjernmøte vil bero på en konkret vurdering, hvor blant annet sakens karakter, ulempene ved oppmøte og partenes syn er sentrale momenter.

Flere domstoler har signalisert at bruk av fjernmøte er et viktig verktøy for en effektiv avvikling av saker, og domstolene har allerede på plass teknologi for å gjennomføre videomøter. Det er derfor ventelig at mange rettssaker vil bli gjennomført som videomøte den kommende tiden. Både parter og advokater vil måte innrette seg etter dette, og forberede seg på at videomøter vil benyttes i mange rettssaker.

Brækhus bistår i de fleste typer sivile saker, og våre advokater prosederer et stort antall saker for domstolene. Brækhus har et stort fokus på å benytte nye teknologiske løsninger for å effektivisere og styrke vårt arbeid, og våre advokater er derfor godt forberedt for fremtidige rettssaker – både fysisk og digitalt.