
Slik forbereder du deg på tilsyn fra Arbeidstilsynet
Her får du konkrete råd til hvordan du kan forberede deg på tilsyn fra Arbeidstilsynet – enten det gjelder varslede tilsyn, uanmeldte tilsyn eller dokumenttilsyn.
Skrevet av Inger Johanne Heggdal og trainee Anne Harris-Christensen.
Arbeidstilsynet har økt tilstedeværelsen sin i 2025, og har allerede gjennomført over 600 tilsyn denne våren. For mange virksomheter er et tilsyn en stressende opplevelse, men med riktig forberedelse kan du unngå unødvendige sanksjoner og kostnader.

Er du forberedt på tilsyn fra Arbeidstilsynet?
Vi har laget en praktisk guide med de vanligste spørsmålene Arbeidstilsynet stiller under tilsyn, slik at du kan være ett skritt foran.
Arbeidstilsynet har ansvar for å kontrollere at virksomheter i Norge følger kravene til helse, miljø og sikkerhet på arbeidsplassen. Dette er regulert i arbeidsmiljøloven kapittel 18.
Kontrollen skjer gjennom ulike former for tilsyn:
- Stedlige tilsyn – fysisk besøk hos virksomheten
- Dokumenttilsyn – der virksomheten må sende inn dokumentasjon
I 2024 gjennomførte Arbeidstilsynet totalt 12 890 tilsyn. Av disse var hele 84% stedlige tilsyn, og 53% av de stedlige tilsynene var uanmeldt, altså uten forhåndsvarsel.
Les mer om tilsyn på Arbeidstilsynet.no
Dersom Arbeidstilsynet avdekker brudd på regelverket, kan de ilegge ulike sanksjoner. I 2024 fikk virksomhetene minst én sanksjon i 67 % av alle tilsyn.
Typiske sanksjoner inkluderer:
- Pålegg om retting (jf. § 18-6)
- Tvangsmulkt – dagbøter om ikke forholdene rettes innen fristen (jf. § 18-7)
- Stans av virksomhetens aktivitet – helt eller delvis (jf. § 18-8)
- Overtredelsesgebyr – økonomisk bot (jf. § 18-10)
Et overtredelsesgebyr kan bli betydelig. Maksgrensen er enten 50G (50 ganger grunnbeløpet i folketrygden) eller 4 % av virksomhetens årsomsetning, avhengig av hva som gir høyest beløp.
Ved alvorlige brudd kan Arbeidstilsynet også anmelde både virksomheten og enkeltpersoner til politiet, typisk daglig leder og/eller styreleder.
Dersom virksomheten allerede har iverksatt tilfredsstillende forbedringstiltak før, under eller rett etter tilsynet, kan man unngå sanksjoner. Dette går frem av Arbeidstilsynets årsrapport for 2024.
Derfor er det lurt å vise handlekraft og samarbeidsvilje i hele prosessen. Det er viktig at Arbeidstilsynet får tilgang på all informasjon, også informasjon du ikke helt vet om er relevant.
Ved alle former for tilsyn bør virksomheten sørge for at én person følge hele tilsynsprosessen – fra første brev til avslutning. Denne personen holder kontakten med Arbeidstilsynet, koordinerer dokumentasjon, sørger for fremdrift, og passer på at det blir avholdt sluttmøte. Det er også lurt å be om en gjennomgang av rapporten slik at det er mulig å rette opp eventuelle misforståelser før den endelige rapporten foreligger.
Når Arbeidstilsynet varsler et tilsyn, får virksomheten et brev. Her står det hva Arbeidstilsynet skal kontrollere, hvem i virksomheten de vil snakke med og hvilken dokumentasjon de trenger.
Her er fire råd for best mulig forberedelse:
1. Les tilsynsbrevet nøye
Forstå hvilke temaer som skal kontrolleres, og hvilke dokumenter du må legge frem. Sett i gang med å finne frem dokumentasjonen tidlig.
2. Be om veiledning hvis noe er uklart
Er du usikker på hva Arbeidstilsynet mener i brevet? Kontakt dem og be om en avklaring. De har veiledningsplikt.
3. Avklar hvem som skal delta
Arbeidstilsynet krever vanligvis at verneombud og arbeidsgiver er til stede. I tillegg bør du sørge for at personer med kunnskap om temaene som skal kontrolleres deltar – for eksempel HMS-ansvarlig eller HR.
4. Sjekk om tidspunktet passer
Hvis tidspunktet ikke passer for nøkkelpersoner, kan du søke om utsettelse. Send forespørselen skriftlig, forklar hvorfor, og foreslå alternativer.
Uanmeldte tilsyn betyr at Arbeidstilsynet møter opp uten forhåndsvarsel.
Her er to viktige tiltak for å være best mulig forberedt:
1. Ha klare rutiner på plass: Velg på forhånd hvilken person eller rolle som skal håndtere slike besøk. Personen bør:
- Være til stede under hele tilsynet
- Ha oversikt over virksomhetens rutiner og dokumentasjon
- Vite hvem som kan ettersende manglende opplysninger
Dette kan for eksempel være en skiftleder, verneombud eller annen leder.
2. Ettersend manglende dokumentasjon raskt: Hvis dere mangler dokumentasjon under tilsynet, bør det ettersendes så raskt som mulig.
Ved et dokumenttilsyn skjer alt via skriftlig korrespondanse. Her er to viktige råd:
1. Les brevet nøye: Forstå hva Arbeidstilsynet ber om, og hvorfor. Hvis noe er uklart – be om veiledning.
2. Svar utfyllende og profesjonelt: Gi fullstendige svar, legg ved all relevant dokumentasjon – gjerne også ting de ikke har bedt om, hvis det bidrar til å oppklare saken.
Arbeidstilsynet kan gjøre feil, og virksomheten bør alltid kontrollere grunnlaget for eventuelle vedtak.
Be om:
- Sluttmøte med muntlig tilbakemelding
- Gjennomlesning av utkast til tilsynsrapport, før den blir endelig
Dette gir mulighet til å rette opp eventuelle misforståelser.
Hvis Arbeidstilsynet avdekker brudd, skal de forklare hvordan forholdet kan rettes. Ettersend skriftlig dokumentasjon straks forholdet er utbedret – ikke vent til siste frist. Det viser at virksomheten tar ansvar, og kan bidra til å redusere omfanget av eventuelle sanksjoner.
- Vær proaktiv
- Vær tydelig i kommunikasjonen
- Dokumentér alt
God håndtering av et tilsyn – både før, under og etter – kan spare virksomheten for både tid, kostnader og unødvendig omdømmerisiko.
Kontakt oss
Har du spørsmål om Arbeidstilsynets kontroller eller behøver bistand? Ta kontakt med oss i dag.
Les mer: Brækhus’ ekspertise innen arbeidsrett.