Våre advokater anerkjennes igjen av Legal500

Våre advokater anerkjennes igjen av Legal500

Hvert år rangeres advokatfirmaer over hele verden av det internasjonalt anerkjente ratingselskapet Legal 500. Rangeringene baserer seg på tilbakemeldinger fra klienter og markedsundersøkelser. I årets rangering får Brækhus, og våre advokater, rangeringen Leading Firm.

15 av våre advokater, fordelt på fem fagområder, anerkjennes i årets rangering. I tillegg utpekes senioradvokat Alexander Mollan til ‘Rising Star’ for sin ekspertise innen TMT (Teknologi, media og telekommunikasjon).

Fagområdene vi anerkjennes innen er kjernevirksomhetsområder for Brækhus med sterke kompetansemiljøer. Vi er derfor svært stolte av å være representert i innen disse fagområdene i rangeringen.

Alexander Mollan ekspert advokat innen personvern, informasjonssikkerhet, GDPR, teknologi, digitalisering.
Alexander Mollan utpekes i år til ‘Rising Star’ av Legal 500 for sin ekspertise innen teknologi, media og telekommunikasjon.

Dette sier noen av våre klienter om oss:

Brækhus Advokatfirma is professional with dedicated advocates of the highest standards.

The Brækhus team is always one step ahead, ready to support their clients. Their advice is always provided in a context that makes it obvious they have deep insights into their clients’ needs.

Very strong at understanding our business as a client. Proactive and seeking closure.

Les mer om rangeringen på Legal500.com

Kan en utløpt tariffavtale fortsatt være bindende?

Kan en utløpt tariffavtale fortsatt være bindende?

Tariffavtaler kan være vanskelig å tolke. Nå slår Høyesterett fast at bestemmelser i tariffavtaler kan leve videre selv etter avtalen har utløpt. I denne episoden av Lovlytt hører du Renate Heggelund i samtale med Ida Brabrand fortelle om hva som skal til for at en tariffavtale kan få ettervirkninger og hva dette kan føre til. Programleder Ida Brabrand. Produsert av Øystein Weibell/Kanonlyd.

Forstå tariffavtalen

Forstå tariffavtalen

Tariffavtaler er nøkkelen til et trygt og forutsigbart arbeidsliv i svært mange sektorer i arbeidslivet. Den unike tariffavtalen binder arbeidsgivere og arbeidstakere til en ferdig pakke med forpliktelser som må tolkes og følges. Uklarheter rundt forståelsen av en tariffavtale fører ofte til konflikter. I denne episoden forklarer Renate Heggelund hvordan tariffavtaler skal forstås og tolkes, og hvordan forebygge og løse tolkningstvister. Programleder Ida Brabrand. Produsert av Øystein Weibell/Kanonlyd.

Sørger dere for et forsvarlig arbeidsmiljø?

Sørger dere for et forsvarlig arbeidsmiljø?

Senioradvokatene Renate Iren Heggelund og Ida Brabrand fra vår arbeidslivsavdeling vil i denne praktiske lunsjsamtalen gi deg som leder bedre kunnskap om hvordan du kan sørge for å oppfylle lovens krav til et forsvarlig arbeidsmiljø.

Webinaret er relevant for HR-ansvarlige, personalrådgivere og ledere.

Vi ser nærmere på disse emnene:

  • Hva inngår i arbeidsgivers plikt til å sikre et fullt forsvarlig arbeidsmiljø?
  • Hva er de ulike rollene som inngår i HMS-arbeidet, og hvordan er ansvarsfordelingen mellom disse?
  • Hva kan være relevant HMS-arbeid på den enkelte arbeidsplass?
  • Hvilket regelverk har vi om systematisk oppfølging av HMS-arbeidet?
  • Hvilke konsekvenser kan oppstå som en følge av mangelfullt HMS-arbeid?

Webinaret er gratis (varighet 60 min).

60 minutter før webinarstart vil du motta en e-post med lenke til å delta.

Velkommen til webinar om arbeidsmiljø – vi håper å se deg!

Påmelding til webinaret er nå stengt.

Om foredragsholderne

Senioradvokat Renate Iren Heggelund har spisskompetanse innen arbeidsrett og har erfaring med å bistå både arbeidsgivere og arbeidstakere i ulike rettslige spørsmål, forhandlinger og tvister i arbeidslivet.

Senioradvokat Ida Brabrand jobber som arbeidsrettsadvokat og bistår både i varslingssaker og andre tvister som kan oppstå på arbeidsplassen. Hun er også utdannet journalist ved journalisthøyskolen i Oslo, og har arbeidserfaring som nyhetsjournalist for tv og radio.

Påmelding til webinaret er nå stengt.

Hvordan gjennomføre mangfoldsarbeid på arbeidsplassen?

Hvordan gjennomføre mangfoldsarbeid på arbeidsplassen?

Arbeidsgivere har en plikt til å fremme likestilling og hindre diskriminering på arbeidsplassen.

Likestillings- og diskrimineringsspørsmål har to sider for arbeidsgivere. Den ene siden er håndtering av saker hvor diskrimineringsanklager blir reist, og kanskje meldt inn til Diskrimineringsnemnda. Den andre siden er det forebyggende arbeidet arbeidsgiver må gjøre for å hindre diskriminering og fremme likestilling på arbeidsplassen. Av likestillings- og diskrimineringsloven fremgår tydelige krav som gjelder for alle arbeidsgivere. Disse lovkravene ble skjerpet i 2020. I denne artikkelen får du en oversikt over de aktuelle forpliktelsene.

Forskjellsbehandling på en arbeidsplass kan forekomme, og kan etter omstendighetene være saklig begrunnet. Men forskjellsbehandling som er lovstridig, og som er knyttet til et diskrimineringsgrunnlag, betegnes som diskriminering.

Alle arbeidsgivere skal nå innenfor sin virksomhet jobbe aktivt, målrettet og planmessig for å fremme likestilling og hindre diskriminering. Det betyr at det ikke lenger er tilstrekkelig for noen virksomheter å bare unngå å få diskrimineringsanklager rettet mot seg. I praksis betyr det at det på høyt nivå i virksomheten bør utarbeides en strategi for virksomhetens mangfoldsarbeid. Målet for arbeidet bør følge av strategien. Den bør også inneholde hvem som er ansvarlige for, de ulike delene av arbeidet slik at målene kan nås.  Det arbeidet som gjøres i tråd med strategien må dokumenteres. Der man ser behov må man sette inn tiltak. For eksempel kan det være nødvendig med en gjennomgang av kriteriene for karriereutvikling og lederstillinger i bedriften. Det kan være behov for å undersøke om kriteriene er ulike for kvinnelige og mannlige ansatte. Alle tiltak i virksomheten som berører de ansatte, herunder omstillinger og liknende, bør vurderes i et kjønns- og likestillingsperspektiv.

Det gjelder enda strengere krav for noen virksomheter

Dette vil gjelde i alle offentlige virksomheter, uavhengig av størrelse, og i private virksomheter som jevnlig sysselsetter mer enn 50 ansatte. Det samme gjelder arbeidsgiver i private virksomheter som jevnlig sysselsetter mellom 20 og 50 ansatte, når en av arbeidslivets parter i virksomheten krever det.

For disse virksomhetene er aktivitetsplikten konkretisert gjennom en arbeidsmetode i 4 trinn. Etter loven skal disse virksomhetene:

a) undersøke om det finnes risiko for diskriminering eller andre hindre for likestilling, herunder annethvert år kartlegge lønnsforhold fordelt etter kjønn og bruken av ufrivillig deltidsarbeid,

b) analysere årsakene til identifiserte risikoer,

c) iverksette tiltak som er egnet til å motvirke diskriminering, og bidra til økt likestilling og mangfold i virksomheten og

d) vurdere resultater av arbeidet etter bokstav a til c.

I tillegg har disse virksomhetene en redegjørelsesplikt med to elementer i seg.

Det skal redegjøres for den faktiske tilstanden når det gjelder likestilling mellom kjønnene i virksomheten og hva de ansvarlige gjør for å oppfylle aktivitetsplikten i årsberetningen, eller i annet offentlig tilgjengelig dokument.

Virkning av manglende mangfoldsarbeid

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) spiller en viktig rolle i oppfølgingen av de nye reglene. LDO har fått en pådriverrolle overfor virksomhetene. Dette innebærer ikke at ombudet har adgang til å gi sanksjoner til virksomheter som ikke overholder kravene. Ombudet skal like fullt ta opp likestillingsspørsmål med virksomhetene, påpeke kritikkverdige forhold og påpeke virksomhetenes plikt til å rette dette opp. Ombudet kan også gjennomføre besøk hos virksomhetene som en del av oppfølgningen. Manglende rapportering kan meldes til Diskrimineringsnemda. Mangfoldsarbeidet skal forankres i forståelse med selskapets styre.

Ta gjerne kontakt med oss ved behov for råd og bistand i forbindelse med mangfoldsarbeidet i virksomheten eller ved behov for bistand i enkeltsaker.

Renate Iren Heggelund tar opp samme tema i Brækhus’ podkast Lovlytt.

Krav om aktivt likestillings- og diskrimineringsarbeid i virksomheter

Krav om aktivt likestillings- og diskrimineringsarbeid i virksomheter

Likestillings- og diskrimineringsloven ble skjerpet i 2020 med tydelige og enkelte nye krav til arbeidsgivere. Alle arbeidsgivere skal nå jobbe aktivt, målrettet og planmessig for å fremme likestilling og hindre diskriminering. I denne episoden av Lovlytt snakker Renate Heggelund med programleder Ida Brabrand om hva dette innebærer og hvordan forebyggingsarbeidet skal gjennomføres. Programleder Ida Brabrand. Produsert av Øystein Weibell/Kanonlyd.

HMS-krav for arbeidsgivere

HMS-krav for arbeidsgivere

For sikre et fullt forsvarlig arbeidsmiljø og for å forebygge ulykker og yrkesskader, stiller arbeidsmiljøloven og internkontrollforskriften strenge krav til ivaretakelse av arbeidsmiljøet. Et systematisk HMS-arbeid tilpasset virksomhetens behov kreves av alle arbeidsgivere. I denne episoden av LOVLYTT peker senioradvokat Renate Heggelund på de viktigste delene av et grunnleggende HMS-system. Programleder Ida Brabrand. Produsent Øystein Weibell/Kanonlyd.

Praktisk håndtering av varslingssaker

Praktisk håndtering av varslingssaker

Lurer du som arbeidsgiver på hvordan du håndterer varslingssaker på en riktig måte? I denne ukens episode av Lovlytt har vi besøk av senioradvokat Renate Heggelund som forklarer hvordan varslingssaker om kritikkverdig forhold bør håndteres, hva som er et lovlig varsel, hvorfor det er viktig å overholde varslingsreglene og hva de nye reglene sier om håndteringen fra arbeidsgivers side. Og ikke minst: Tilsier de nye lovreglene om undersøkelsesplikt at man alltid bør igangsette en faktaundersøkelse? Programleder Ida Brabrand. Produsert av Øystein Weibell/Kanonlyd.

Håndtering av varslingssaker

Håndtering av varslingssaker

Brækhus Advokatfirma har bistått mange arbeidsgivere de siste årene i omfattende varslingssaker. Vi ser at mobbing, trakassering og andre kritikkverdige forhold dessverre skjer på mange arbeidsplasser. Når noen varsler om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen er det viktig at arbeidsgiver reagerer på riktig måte fra starten av. Det er mye som skal huskes på, både i den innledende fasen etter et innkommet varsel og i håndteringen på lengre sikt.

For deg som har personalansvar, enten som daglig leder eller HR-ansvarlig er det nødvendig å kjenne hovedinnholdet i varslingsreglene. Du bør også sørge for at din virksomhet oppfyller lovens krav når det gjelder håndteringen av selve varselet. Under denne lunsjsamtalen vil våre senioradvokater gå gjennom de nye varslingsreglene som trådte i kraft 1. januar 2020. Vi forklarer også hvordan du kan etablere trygge varslingsrutiner i din virksomhet. Vi vil også se nærmere på følgende temaer:

  • Hvilke forpliktelser har du som arbeidsgiver til å legge til rette for varsling?
  • Hva er de vanligste feilene arbeidsgiveren gjør?
  • Hvordan følger man opp varslerne?
  • Hvordan følger man opp det som det varsles om?
  • Hvor langt strekker undersøkelsesplikten seg?
  • Hva innebærer vernet mot gjengjeldelse?
  • Hvilke saksbehandlingsprinsipper skal ligge til grunn ved håndtering av et varsel?

Målgruppe

Webinaret passer for arbeidsgivere, ledere, HR-ansvarlige, personalrådgivere og jurister. Det vil være mulighet til å stille spørsmål underveis. Spørsmål blir besvart på slutten av webinaret.

Webinaret er gratis (varighet ca. 60 min)

Påmelding

Meld deg på ved å klikke på lenken under. Du mottar en separat bekreftelse med lenke til webinaret.

Påmelding til webinaret er stengt.

Om foredragsholderne

Senioradvokat Renate Iren Heggelund har jobbet med arbeidsrett siden 2006. Hun har jobbet med flere kompliserte varslingssaker gjennom sin tidligere stilling som administrasjonssjef. Renate har forelest om varsling på en rekke 40-timers kurs for ledere, tillitsvalgte og verneombud. Heggelund har også utdanning fra BI i personalledelse og situasjonsbestemt ledelse.

Senioradvokat Ida Brabrand bistår både næringsklienter og privatpersoner i varslingssaker og andre tvister som kan oppstå på arbeidsplassen. Brabrand har flere års erfaring fra prosedyre for domstolen og holder jevnlig eksterne kurs. Ida er i tillegg til å være advokat også utdannet journalist ved Journalisthøyskolen i Oslo.